home

Wortelpunt verwijderen : apexresectie bij ontstoken wortelpunt

Een tand of kies zit met een wortel vast in uw kaak. Het einde van een wortel heet de wortelpunt. Als er een ontsteking bij de wortelpunt ontstaat, kan het nodig zijn om de wortelpunt te verwijderen. Dit heet apexresectie. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Over de ontsteking van de wortelpunt

Een tand of kies bestaat uit een kroon en een wortel. Het deel boven het tandvlees is de kroon. Alles wat onder het tandvlees ligt en wat u niet kunt zien, heet de wortel. De wortel zet een tand of kies vast in de kaak. De wortelpunt is het diepste puntje van de wortel.
Oorzaken van een ontstoken wortelpunt kunnen zijn:

  • Dit noemen wij ook gaatjes.
  • Een vulling die lekt.
  • Een beschadiging aan de tand of kies.

 

Over de apexresectie

Vaak probeert de tandarts de ontsteking te verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. De tandarts verwijdert dan de zenuwen en de bloedvaten uit uw tand of kies. Soms krijgt u deze behandeling 2 keer. Als de wortelkanaalbehandeling niet helpt, kunt u een apexresectie krijgen. De kaakchirurg verwijdert dan de wortelpunt van uw tand of kies.

Onderzoek

Om te bepalen welke behandeling voor u het beste is, krijgt u een aantal onderzoeken. De arts bespreekt met u welke onderzoeken u nodig heeft.

Zo gaat de behandeling

De behandeling

Het verwijderen van de wortelpunt duurt ongeveer 30 minuten.

  • U krijgt een verdoving in uw kaak. De verdoving is dezelfde als bij de tandarts. De verdoving is na 2 tot 3 minuten ingewerkt. U kunt dan geen pijn meer voelen in uw kaak.
  • De arts verwijdert de wortelpunt(en) en de ontsteking.
  • Als de arts de wortelpunt(en) heeft verwijderd vult de arts het wortelkanaal op. De arts gebruikt hiervoor speciaal materiaal. Dit materiaal heet IRM.
  • De arts hecht uw tandvlees. De hechtingen lossen binnen een aantal weken op. U hoeft dus niet terug naar het ziekenhuis voor het verwijderen van de hechtingen.

Na de behandeling

Als u zich goed voelt, mag u na uw behandeling meteen naar huis. U kunt zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer.

Uw kaak is nog een paar uur na de behandeling verdoofd. Door de verdoving kunt u niet voelen of iets te heet is om te eten of drinken. Wees daarom voorzichtig met warm eten en drinken.

De eerste dagen na de behandeling kunt u klachten hebben van pijn, zwelling en koorts. U leest hier meer over op de webpagina: Na een behandeling door een kaakchirurg.

Zo gaat het verder

De behandeling is geslaagd als u na 6 maanden geen klachten meer heeft aan uw tand of kies. Het kaakbot groeit dan weer tegen de korte wortels aan. 3 weken na de behandeling komt u naar de polikliniek om de wond te controleren. 6 maanden na de behandeling komt u terug om te controleren of de behandeling geslaagd is.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie Oost, P4
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie West, route 1
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: