Aandoeningen & behandelingen

Atropine-oogdruppels bij bijziendheid u kunt hiervoor terecht bij Oogheelkunde

Een van de behandelingen van bijziendheid bij kinderen is het gebruik van atropine-oogdruppels. Hiermee kan het erger worden van bijziendheid voorkomen worden.  Bijziendheid wordt ook wel myopie genoemd. 

Verloop

De behandeling

Eerst meet de orthoptist de actuele brilsterkte en de lengte van de oogbol. De oogarts geeft een recept voor atropine-oogdruppels mee. U kunt de oogdruppels zelf ophalen bij de apotheek.

Druppel elke dag voor het slapen gaan beide ogen. Zorg ervoor dat u en/of uw kind goed de handen wast en de druppelaar niet aanraakt. Omdat het scherpstellen na een dag vaak weer normaal is, is het belangrijk om elke dag te druppelen. Na stoppen met atropine kunnen de pupillen nog tot twee weken groter blijven dan normaal.

Na de behandeling

Als er veel bijwerkingen zijn, dan kan de oogarts besluiten om een lagere concentratie atropine te geven. Als de bijziendheid ondanks goed druppelen toch toeneemt, dan kan er worden overgegaan op een hogere concentratie.

Pas als de bijziendheid langere tijd stabiel blijft, dan kan worden besloten om de druppels af te bouwen of te stoppen.

Adviezen voor thuis

Volg tijdens de behandeling de volgende adviezen op:

  • Ga minimaal 2 uur per dag naar buiten.
  • Kijk niet langer dan een half uur achter elkaar naar een scherm of boek. Hou hierbij rekening met een afstand van ten minste 30 centimeter.
  • Neem elk half uur een pauze van minimaal 5 minuten.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oogheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: 07 februari 2022