Aandoeningen & behandelingen

Acute hernia u kunt hiervoor terecht bij Pijncentrum

Acute hernia (lumbosacraal radiculair syndroom) ontstaat doordat een zenuwwortel in de rug bekneld of geprikkeld raakt.

Hierdoor kunnen de zenuwen minder goed signalen doorgeven. Dit kan gepaard gaan met pijn, krachtsverlies, tintelingen of gevoelsverlies in het been.

Hoe ontstaat het?

90% van alle hernia's ontstaat tussen de 4e en 5e lendenwervel en tussen de
5e lendenwervel en het heiligbeen. Vaak staat scherpe pijn in één been of bil op de voorgrond. Bij patiënten onder de 50 jaar wordt een radiculair lumbosacraal syndroom meestal veroorzaakt door een uitpuilende tussenwervervelschijf. Boven de 50 jaar speelt slijtage van het ruggenmerg vaker een rol. Soms kan het uitstulpen van de tussenwervelschijf op een MRI gezien worden, maar dit is niet altijd het geval.

Het verloop

Bij 60-80% van de gevallen verbeteren of verdwijnen de klachten spontaan binnen 6-12 weken. Daarom hoeft niet elke hernia behandeld te worden.

Behandelingen

Wanneer uitval bestaat van de zenuw die zo ernstig is dat bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen ontstaan, kan toch eerder besloten worden tot een operatie.
Ook kan besloten worden een zenuwwortelblokkade toe te passen. Hierbij wordt de pijngeleiding beïnvloed, zodat het pijnsignaal voor langere tijd niet meer kan worden doorgegeven. Iedereen kan een hernia krijgen, en waarom dit bij de één wel en bij de ander niet gebeurt, is niet bekend.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijncentrum.