Aandoeningen & behandelingen

SI-blokkadeu kunt hiervoor terecht bij Pijncentrum

Om lage rugpijn met of zonder uitstraling naar de bil, lies of been te stoppen of te verminderen kan de pijnspecialist de zenuwtjes naar het SI-gewricht blokkeren middels een SI-blokkade (Sacro-iliacaalblokkade).

Het SI-gewricht verbindt het heiligbeen met het bekken. Dit is het punt waar de wervelkolom met de botten van de benen verbonden wordt. Het SI-gewricht kan pijn veroorzaken, bijvoorbeeld door artrose. Bij een SI-blokkade worden de zenuwen die naar het SI-gewricht lopen deels onderbroken. Hierdoor kan het pijnsignaal voor langere tijd niet meer worden doorgegeven.

Deze behandeling valt onder "onverzekerde zorg" en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Check uw polisvoorwaarden bij uw verzekeraar om te bepalen of u voor een eventuele vergoeding in aanmerking komt. 

Verloop

Voorbereiding

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen voor de behandeling. 

Overige medicatie

Deze kunt u gewoon innemen, tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.

Kleding en sieraden 

Draag makkelijk zittende kleding. Wij verzoeken u geen sieraden te dragen in het te behandelen gebied.

Eten en drinken

U mag van tevoren eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn. Tenzij u een behandeling ondergaat met behulp van propofol (een roesje). Hiervoor krijgt u instructies van uw arts.

Na de behandeling

U mag de rest van de dag niet actief deelnemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt.

Belangrijk

Is er iets verandert in uw medische situatie of medicatie geef dit dan altijd door aan uw behandelend arts voor de behandeling.

 • Bent u (mogelijk) zwanger?
 • Bent u allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen?
 • Heeft u een pacemaker of ICD?

Meld dit voor de behandeling aan de pijnspecialist!

Neem contact op met het Pijncentrum indien:

 • u geen pijn meer heeft;
 • u de dag van de behandeling ziek bent of koorts heeft.

De behandeling

Proefblokkade

 • Om te achterhalen of het SI-gewricht inderdaad uw pijn veroorzaakt, zal de pijnspecialist eerst een proefblokkade van de zenuwtjes naar het SI-gewricht uitvoeren. Onder röntgendoorlichting worden naaldjes in de rug ingebracht, bij de zenuwtakjes naar het SI-gewricht.
 • Er worden vier naalden per zijde ingebracht. Indien u zowel links als rechts klachten heeft, worden in totaal 8 naalden geplaatst. Bij een proefblokkade worden de zenuwen tijdelijk verdoofd. De verdoving werkt ongeveer twee uren.
 • Als binnen 30-60 minuten na de behandeling blijkt dat de pijn duidelijk verminderd is, krijgt u een nieuwe afspraak voor de definitieve behandeling.
  Bij de definitieve behandeling wordt maar één zijde per keer behandeld. Als u zowel links als rechts pijn heeft, dan krijgt u 2 afspraken.
 • Heeft de proefblokkade niet tot pijnvermindering geleid, dan krijgt u een nieuwe afspraak met de pijnspecialist om verdere behandeling te bespreken.

Radiofrequente (RF) denervatie

Een RF-denervatie heeft als doel de pijngeleiding voor langere tijd uit te schakelen. RF-denervatie is een behandeling waarbij de zenuwtakjes naar het SI-gewricht worden verwarmd door middel van radiofrequente (RF) stroom.
De naam denervatie betekent letterlijk ‘ontzenuwen’ maar in werkelijkheid worden de zenuwen alleen beschadigd. De zenuw kan herstellen. Zo nodig kan de behandeling herhaald worden. De behandeling gebeurt met behulp van röntgenstralen en onder plaatselijke verdoving. De arts plaatst meestal 6 naalden in de rug bij de zenuwtakjes van het SI-gewricht. Als de naalden op de juiste plaats staan, wordt er verder verdoofd en worden de naaldpunten verwarmd.
De zenuwen in de buurt van de naalden worden hierdoor ook verhit en gedeeltelijk onderbroken. Zo kunnen de zenuwen van het SI-gewricht de pijnprikkels minder goed doorgeven en zal de pijn afnemen.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u tijdelijk minder kracht hebben in het been. Dit komt door de verdovingsvloeistof en kan enkele uren duren.

De dag na de behandeling kunt u uw activiteiten weer hervatten
tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.

Wanneer kunt u pijnvermindering verwachten?

 • Na de behandeling kan er napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken  aanhouden, maar verdwijnt weer vanzelf. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens bijsluiter). Zo nodig kan in overleg met uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller worden voorgeschreven.
 • Het is belangrijk om te weten dat het effect van de behandeling pas na enkele weken kan optreden. Pas na zes tot acht weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen; rond deze tijd krijgt u een controleafspraak. Het is ook mogelijk dat u al eerder minder pijn heeft. Soms is een aanvullende behandeling nodig.

Complicaties    

Zoals bij iedere behandeling, bestaat er ook bij deze behandeling een kleine kans op complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

 • Tijdelijke gevoelsvermindering van de huid in de buurt van waar behandeld is.
  In de loop van enkele weken keert het gevoel vanzelf weer langzaam terug.
 • Een bloeding.
 • Een infectie. Krijgt u koorts? Neem dan contact op met uw pijnspecialist of huisarts.

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen), verzekeringspas, verwijsbrief.
 • Medicijnen

  Neem een actueel medicatieoverzicht mee. Gratis via uw apotheek.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijncentrum.