Aandoeningen & behandelingen

Schouder - tendinitis en tendinoseu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Tendinitis en tendinose zijn aandoeningen aan de pezen van de schouder. Pezen zorgen voor de aanhechting van de spier op het bot.  

Hoe ontstaat het?

Tendinitis is een ontsteking aan een pees. De peesontsteking komt meestal door een beschadiging bijvoorbeeld door overbelasting. De ontsteking is steriel, wat betekent dat de ontsteking door lokale schade is ontstaan, en niet door bijvoorbeeld een bacterie van buitenaf. U zult bij deze ontsteking geen koorts krijgen.

Bij tendinose is de kwaliteit van de pees verminderd. De pees wordt dikker en zwakker. Dit kan ontstaan door ouderdom, bepaalde medicijnen, reumatische aandoeningen, overbelasting of onderbelasting.

Klachten

Bij beide peesaandoeningen heeft u last van schouderpijn. De pijnklachten ontstaan meestal geleidelijk en worden soms erger. De pijn kan op één plek in de schouder zitten, maar soms is deze verspreid aanwezig in de gehele schouder. Schouderpijn kan optreden bij het bewegen van de schouder, met name bij bovenhandse beweging,  slapen of liggen op de aangedane schouder.

Behandelingen

Fysiotherapie

Veel van de schouderklachten door spieren en pezen verminderen door het volgen van behandeling door een fysiotherapeut.

Injectie

Om de ontstekingsreactie te remmen, kan er een injectie worden gegeven in de schouder. Dit vermindert de pijn. De injectie bevat een pijnstiller en corticosteroïden (hormonen). Deze injectie kan gebruikt worden ter diagnose of als eenmalige behandeling indien de klachten ernstig zijn. Er zijn aanwijzingen dat het een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de spieren en pezen.

De injectie geeft weinig bijwerkingen. Er bestaat een zeer klein risico op een infectie door de injectie. Soms kunt u na de injectie last van opvliegers krijgen. De eerste week na de injectie kan de pijn in de schouder wat heviger zijn. Soms is de pijn al dezelfde dag verdwenen.  Er zijn na de injectie geen beperkingen voor het gebruik van de schouder.

Bij de meeste mensen houdt het effect van de injectie weken aan. Krijgt u na de injectie koorts? Of voelt u zich ziek? Neemt u dan contact met de polikliniek Orthopedie.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 09 oktober 2020