Aandoeningen & behandelingen

Schouder - SC-luxatie u kunt hiervoor terecht bij Traumachirurgie 

Het sternoclaviculaire gewricht (SC-gewricht) bevindt zich aan de voorzijde van de borst-nekregio. Het verbindt het borstbeen (sternum) en het sleutelbeen (clavicula). Bij een SC-luxatie is er sprake van een ontwrichting van het sleutelbeen ten opzichte van het borstbeen. Hierdoor ontstaat er schade aan de structuren die het gewricht bij elkaar houden, bijvoorbeeld het kapsel of de banden.

Ontstaan van SC-luxatie

Een SC-luxatie ontstaat bijna altijd als gevolg van een val of een ongeluk, bijvoorbeeld als iemand zich op probeert te vangen met zijn arm.

Het sleutelbeen kan naar voren of naar achteren uit de kom gaan, naar voren toe komt het meeste voor. Een luxatie naar achteren kan zelfs gevaarlijk zijn, want hier lopen belangrijke bloedvaten, maar ook de slokdarm en de luchtpijp.

Soms kan een SC-luxatie voorkomen doordat het bindweefsel zeer elastisch is, wat een aangeboren kenmerk is.

Klachten

Klachten die bij een SC-luxatie horen zijn:

  • Pijn aan voorzijde van de borst, net aan de begin van de nek
  • Bewegingen in de schouder kunnen de klachten verergeren
  • Het optrekken van de schouders of naar voren bewegen geeft vaak pijnklachten
  • Drukpijn op het SC-gewricht
  • Lokale zwelling of bult rondom het SC-gewricht

Behandelingen

Bij een acute SC-luxatie wordt het gewricht weer op zijn plek gezet en kan het een aantal weken pijnlijk blijven. Indien er sprake is van een terugkerende SC-luxatie of een luxatie naar achteren kan een operatie nodig zijn.

Operatie

Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor en 4 weken na de operatie stopt met roken. Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

Bij deze operatie wordt een snede gemaakt over de voorzijde van het sleutelbeen ter hoogte van het SC-gewricht. Voor de reconstructie wordt een meestal een pees uit het been (deel van de hamstringpees) gebruikt. Deze hamstringpees wordt verwijderd via een kleine snede aan de binnenkant van de knie. Het verwijderen van dit stukje pees heeft geen nadelige gevolgen voor de functie van die spier. Aan het einde van het sleutelbeen en het borstbeen worden boorkanaaltjes gemaakt, waar de pees doorheen wordt gespannen en vastgemaakt met stevig hechtdraad. Bij deze operatie wordt samengewerkt met een thoraxchirurg. De operatie duurt  ongeveer 60 minuten.

Na de behandeling

U krijgt na de operatie en ondersteunende band (shoulder immobiliser) voor 4 weken. Hierna gaat u starten met oefenen, onder begeleiding van de fysiotherapeut.  Na 2 weken komt u terug voor controle op de polikliniek.

Verkeer

Houd er rekening mee dat u na de operatie geen auto mag rijden en niet mag fietsen. Totdat de pijn minder is en u een goede controle over de arm en schouder heeft, zodat deelnemen aan het verkeer verantwoord is.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo zijn ook bij deze operaties de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, schade aan zenuwen of bloedvaten (zeldzaam). 

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met een van onderstaande afdelingen.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Traumachirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: 24 februari 2022