Aandoeningen & behandelingen

Schouder - Instabiliteitu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Bij schouderinstabiliteit houden de schouderspieren en -pezen de schouder niet goed op zijn plek waardoor de schouder snel uit de kom kan gaan (schouderluxatie). Het kan zijn dat de kraakbeenrand (labrum) gescheurd is. Ook kan een stukje bot afgebroken zijn.

Ontstaan van de klachten

Een luxatie van de schouder kan ontstaan door een val of ongeluk. Het gewrichtskapsel en de banden kunnen bij een val scheuren of te los worden. Hierdoor bieden ze niet genoeg stevigheid meer.

De kraakbeenrand rondom de kom van de schouder kan ook losraken. Deze kraakbeenrand zorgt ervoor dat de kop mooi voor de kom blijft staan. Na een beschadiging hiervan is deze balans verstoord.

Een andere oorzaak kan zijn dat door veelvuldig herhaalde bewegingen in een bepaalde eindstandige beweging microtraumata ontstaan. Bijvoorbeeld bij zwemmen of bij honkbal werpers. Het gewrichtskapsel en de banden worden dan iedere keer iets beschadigd en op maximale rek gezet. Hierdoor kan het gewrichtskapsel losser worden, en de kraakbeenrand scheuren.

Een scheur in de kraakbeenrand onder het midden van de kom heet een bankart laesie. Als daarnaast het bot op die plaats beschadigd is noemen we dit een benige bankart laesie.

Soms is een instabiele schouder het gevolg van zeer elastisch bindweefsel, een aangeboren aandoening.  

Klachten

De schouder voelt te los aan. U kunt pijn hebben bij gooibewegingen. De kop kan uit de kom schieten, als u uw arm hoger dan uw schouder brengt. Dit gebeurt vooral als deze beweging ongecontroleerd wordt uitgevoerd. U durft minder met uw schouder te doen uit angst dat de schouder uit de kom gaat.

Een schouder luxatie is direct zeer pijnlijk en de schouder ziet er abnormaal uit. Bewegen van de geluxeerde schouder is amper mogelijk.

Behandelingen

We proberen eerste de stabiliteit van de schouder te herstellen met het verstevigen van de spieren onder begeleiding van een fysiotherapeut. Als dit onvoldoende effect heeft, kan een operatieve behandeling nodig zijn.

Fysiotherapie

U mag zelf kiezen bij welke fysiotherapeut u traint. Het is aan te raden om een fysiotherapeut te benaderen die gespecialiseerd is in aandoeningen van de schouder. De fysiotherapeut gaat u helpen om een goede functie van de arm en schouder terug te krijgen en te optimaliseren.

Voorbereiding operatie

Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor, en 4 weken na de operatie stopt met roken. Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

Behandeling

Operatie Bankart repair

Bij een bankart repair wordt de gescheurde kraakbeenrand en het gewrichtskapsel terug gehecht, op de rand van de schouderkom. Het doel is om de schouder meer stabiel te maken.

De operatie wordt uitgevoerd via een kijkoperatie (arthroscopie).

Operatie Latarjet

Als er door de luxatie een deel van het bot van de schouderkom ontbreekt, is alleen het repareren van de kraakbeenrand en het kapsel geen goede optie meer. Het botdefect moet opgevuld worden met een botblok. Het botblok is afkomstig van een botstructuur vlakbij de kom van de schouder. Dit wordt verplaatst en vastgezet op de voorrand van de schouderkom met twee schroeven.

Deze operatie wordt uitgevoerd door een snede te maken aan de voorzijde van de schouder.

Na de behandeling

Revalidatie na Bankar

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Na de operatie draagt u 6 weken lang dag- en nacht een immobilizer, ter bescherming van hechtingen in de kraakbeenrand. De immobilizer mag af tijdens stil zitten, oefenen en douchen. Deze immobilizer zorgt ervoor dat u de arm niet actief kan buigen en strekken.

Na 2 weken komt u terug op de polikliniek voor een wondcontrole en controle of nabehandeling bij fysiotherapeut in goede orde verloopt.

Fysiotherapie

Na de operatie start u direct met fysiotherapie. U mag zelf kiezen bij welke fysiotherapeut u revalideert. Het is aan te raden om een fysiotherapeut te benaderen die gespecialiseerd is in aandoeningen van de schouder. De fysiotherapeut gaat u helpen om een goede functie van de arm en schouder terug te krijgen en te optimaliseren.

Operatie Latarjet

Vaak kunt u  op de dag van de operatie ook weer naar huis. Na de operatie draagt u 6 weken een immobiliser. Deze draagt u dag en nacht. Na de operatie start u direct met fysiotherapie.
Na 2 weken komt u terug op de polikliniek voor controle van wond en controle of nabehandeling bij fysiotherapeut in goede orde verloopt.

Fysiotherapie

Na de operatie start u direct met fysiotherapie.

U mag zelf kiezen bij welke fysiotherapeut u revalideert. Het is aan te raden om een fysiotherapeut te benaderen die gespecialiseerd is in aandoeningen van de schouder. De fysiotherapeut gaat u helpen om een goede functie van de arm en schouder terug te krijgen en te optimaliseren.

Verkeer

HOud er rekening mee dat u na de operatie geen auto mag rijden en niet mag fietsen. Totdat de pijn minder is en u een goede controle over de arm en schouder heeft, zodat deelnemen aan het verkeer verantwoord is.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo zijn ook bij deze operaties de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie en schade aan zenuwen of bloedvaten (zeldzaam)

  • een stijve schouder

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met afdeling Orthopedie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 21 juli 2021