Aandoeningen & behandelingen

Pavlik bandage - bij een baby met heupdysplasieu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

De orthopeed heeft vastgesteld dat uw kind heupdysplasie of heupluxatie heeft. Behandeling is misschien mogelijk met een spreidorthese. 

Dysplastische heupontwikkeling (heupdysplasie) is een aangeboren afwijking van het heupgewricht. Bij dysplastische heupontwikkeling hebben de heupkom en heupkop niet helemaal de juiste vorm: de heupkop wordt onvoldoende overdekt door de heupkom. Zonder behandeling kunnen kinderen op latere leeftijd pijnklachten krijgen en is de kans groter op slijtage (artrose) van het heupgewricht.

Verloop

Behandeling met de spreidbroek

Bij baby’s met dysplastische heupontwikkeling is behandeling mogelijk met een spreidbroek (spreidorthese). Het heupgewricht wordt dan tijdelijk vastgezet in een andere stand. Hierdoor kan de kom zich beter ontwikkelen. Bij deze vaste stand worden de benen zoveel mogelijk gespreid in een hoek van 90 tot 100 graden. Hierdoor wordt de kop goed in de kom geduwd. Dit is nodig om de groei van de kom ten opzichte van de kop te stimuleren.

Behandeling met de spreidbroek kan 6 weken maar ook 9 maanden duren. Na de leeftijd van 15 maanden wordt meestal geen spreidbroek meer gegeven.

Operatieve behandeling

Een ernstige vorm van dysplastische heupontwikkeling is een heupluxatie: de heupkop zit niet meer in de heupkom. Hiervoor kan een operatie nodig zijn om het heupgewricht weer te herstellen.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 23 juli 2020