Aandoeningen & behandelingen

Musculus piriformis infiltratieu kunt hiervoor terecht bij Pijncentrum

De musculus piriformis of peervormige spier is een spier in de bilstreek. Als de musculus piriformis de grote zenuw van het been (de nervus ischiadius) irriteert, ontstaat het piriformis syndroom. Deze nervus ischiadius loopt vlak langs, of zelfs door de musculus piriformis heen.

De zenuw kan door zwelling of het onwillekeurig samentrekken van de musculus piriformis geïrriteerd raken. Het syndroom zorgt voor pijn in de bil met uitstraling naar het been. Ook kunnen tintelingen of een doof gevoel voorkomen in de bil of been. Deze aandoening kan behandeld worden door het inspuiten van medicijnen (infiltratie) in de musculus piriformis.

Verloop

Voorbereiding

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen voor de behandeling. 

Overige medicatie

Deze kunt u gewoon innemen, tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.

Kleding en sieraden 

Draag makkelijk zittende kleding. Wij verzoeken u geen sieraden te dragen in het te behandelen gebied.

Eten en drinken

U mag van tevoren eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn.
Tenzij u een behandeling ondergaat met behulp van propofol (een roesje).
Hiervoor krijgt u instructies van uw arts.

Na de behandeling

U mag de rest van de dag niet actief deelnemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt.

Belangrijk

Is er iets verandert in uw medische situatie of medicatie geef dit dan  altijd door aan uw behandelend arts voor de behandeling.

 • Bent u (mogelijk) zwanger?
 • Bent u allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen?
 • Heeft u een pacemaker of ICD?

Meld dit voor de behandeling aan de pijnspecialist!

Neem contact op met het Pijncentrum indien:

 • u geen pijn meer heeft;
 • u de dag van de behandeling ziek bent of koorts heeft.

De behandeling

Met behulp van röntgenstralen of met echoapparatuur brengt de arts een naald in de bil, in de musculus piriformis. Hij controleert met contrastvloeistof of een klein stroompje of de naald op de juist plaats staat. Vervolgens wordt er een verdovingsvloeistof en ontstekingsremmer met langdurig effect (corticosteroïden) ingespoten of wordt er botox ingespoten. De medicijnen werken pijnstillend en spierontspannend. Hierdoor wordt de druk op de onderliggende zenuw, de nervus ischiadicus, verminderd waardoor de klachten kunnen verminderen of verdwijnen

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u tijdelijk minder kracht hebben in het been. Dit komt door de verdovingsvloeistof en kan enkele uren duren.

De dag na de behandeling kunt u uw activiteiten weer hervatten, tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.

Wanneer kunt u pijnvermindering verwachten?

Na de behandeling kan er napijn optreden. Deze napijn kan enkele dagen aanhouden, maar verdwijnt weer vanzelf. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens bijsluiter). Zo nodig kan in overleg met uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller worden voorgeschreven.

Het is belangrijk om te weten dat het effect van de behandeling soms pas na enkele weken kan optreden. Het is ook mogelijk dat u al eerder minder pijn heeft. Pas na 6-8 weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen; rond deze tijd krijgt u een controleafspraak. Soms is een aanvullende behandeling nodig.

Complicaties en bijwerkingen

Zoals bij iedere behandeling, bestaat er ook bij deze behandeling een kleine kans op complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

 • Een bloeding
  Heeft u een bloeding? Neem dan contact op met uw pijnspecialist of huisarts.
 • Een infectie.
  Heeft u koorts? Neem dan contact op met uw pijnspecialist of huisarts.
 • Als er met ontstekingsremmers (corticosteroïden) zijn ingespoten kunt u de eerste dagen na de behandeling tijdelijk de volgende bijwerkingen hebben:
  een rood of warm gezicht, opvliegers, ontregelde menstruatie, spierkrampen en verhoogde bloedsuikerspiegel. Patiënten met suikerziekte worden aangeraden de eerste dagen na de behandeling regelmatig de bloedsuikerspiegel te controleren. De anticonceptiepil kan gedurende één cyclus minder betrouwbaar zijn.

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen), verzekeringspas, verwijsbrief.
 • Medicijnen

  Neem een actueel medicatieoverzicht mee. Gratis via uw apotheek.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijncentrum.