Aandoeningen & behandelingen

Lumbale facetblokkadeu kunt hiervoor terecht bij Pijncentrum

Om lage rugpijn met of zonder uitstraling naar de liezen of bovenbenen te stoppen of te verminderen kan de pijnspecialist zenuwtjes naar de facetgewrichten in de rug blokkeren. Dit kan met een lumbale facetblokkade, ook wel een lumbale facetdenervatie genoemd.

De wervelkolom bestaat uit wervels. Wervels zijn met elkaar verbonden door een tussenwervelschijf (discus) en twee paar steungewrichtjes (facetgewrichten). De facetgewrichten kunnen pijn veroorzaken als ze strakker tegen elkaar aan komen te staan, bijvoorbeeld door; artrose, scheve rug (scoliose) of lichte verschuiving van de ruggenwervels.

Bij een facetblokkade wordt de zenuw dat naar het facetgewricht loopt verhit en deels onderbroken. Hierdoor kan het pijnsignaal voor langere tijd niet meer worden doorgegeven.

Deze behandeling valt onder "onverzekerde zorg" en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Check uw polisvoorwaarden bij uw verzekeraar om te bepalen of u voor een eventuele vergoeding in aanmerking komt. 

Verloop

Voorbereiding

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen voor de behandeling. 

Overige medicatie

Deze kunt u gewoon innemen, tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.

Kleding en sieraden 

Draag makkelijk zittende kleding. Wij verzoeken u geen sieraden te dragen in het te behandelen gebied.

Eten en drinken

U mag van tevoren eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn. Tenzij u een behandeling ondergaat met behulp van propofol (een roesje). Hiervoor krijgt u instructies van uw arts.

Belangrijk

Is er iets verandert in uw medische situatie of medicatie geef dit dan  altijd door aan uw behandelend arts voor de behandeling.

 • Bent u (mogelijk) zwanger?
 • Bent u allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen?
 • Heeft u een pacemaker of ICD?

Meld dit voor de behandeling aan de pijnspecialist!

Neem contact op met het Pijncentrum indien:

 • u geen pijn meer heeft;
 • u de dag van de behandeling ziek bent of koorts heeft.

De behandeling

Proefblokkade

 • Om te achterhalen of de facetgewrichten inderdaad de pijn veroorzaken, gaat de pijnspecialist eerst een proefblokkade van de zenuwtjes naar de facetgewrichten uitvoeren.
 • Met behulp van röntgenstraling worden naalden in de rug ingebracht, in de buurt van de zenuwtakjes van de betreffende steungewrichten. De arts brengt 4 naalden per zijde in. Als u zowel links als rechts klachten heeft, plaatst hij 8 naalden.
 • Bij een proefblokkade wordt de zenuw tijdelijk verdoofd. De verdoving werkt minder dan 2 uren.
 • Als binnen 30-60 minuten na de behandeling blijkt dat de pijn duidelijk verminderd is (meer dan de helft), dan krijgt u een nieuwe afspraak voor de definitieve behandeling. Bij de definitieve behandeling wordt maar één zijde per keer behandeld. Als u zowel links als rechts pijn heeft, dan krijgt u 2 afspraken.
 • Heeft de proefblokkade niet tot pijnvermindering geleid, dan krijgt u een nieuwe afspraak met de pijnspecialist om verdere behandeling te bespreken.

Radiofrequente (RF) denervatie

Een RF-denervatie heeft als doel de pijngeleiding voor langere tijd uit te schakelen. RF-denervatie is een behandeling waarbij de zenuwtakjes naar de steungewrichtjes worden verwarmd door middel van radiofrequente (RF) stroom.

De naam denervatie betekent letterlijk ‘ontzenuwen’ maar in werkelijkheid worden de zenuwen alleen beschadigd. De zenuw kan herstellen. Zo nodig kan de behandeling herhaald worden.

De behandeling gebeurt met behulp van röntgenstralen en onder plaatselijke verdoving. De arts plaatst meerdere naalden (meestal vier naalden) in de rug bij de zenuwtakjes van de betreffende steungewrichten. Met een klein elektrisch stroompje controleert hij de positie van de naaldpunt. Als de naalden op de juiste plaats staan wordt er verder verdoofd en worden de naaldpunten verwarmd.
De zenuwtjes in de buurt van de naalden worden hierdoor ook verhit en gedeeltelijk onderbroken. Zo kunnen de zenuwen van de facetgewrichten de pijnprikkels minder goed doorgeven en zal de pijn afnemen.

Wat zijn blokkades van facetgewrichten?

De wervelkolom is opgebouwd uit wervels (zie figuur bij nr. 1) waartussen de zogenaamde tussenwervelschijven (nr. 2) zitten, waardoor de wervels onderling kunnen bewegen. Iedere wervel heeft 2 paar gewrichtjes (facetgewrichten) met de bovenliggende wervel (nr. 3) en 2 gewrichtjes met de onderliggende wervel (nr. 4). Deze facetgewrichtjes kunnen de oorzaak van de pijn zijn, bijvoorbeeld door artrose. Tussen 2 wervels komt er 1 zenuwwortel uit (nr 5). Vanuit deze zenuwwortel komt een klein zenuwtje (nr. 6) dat naar het facetgewricht loopt. Dit zenuwtje van het facetgewricht is belangrijk voor de pijnsignalen.

Bron illustratie: MUMC

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u tijdelijk minder kracht hebben in het been. Dit komt door de verdovingsvloeistof en kan enkele uren duren.

De dag na de behandeling kunt u uw activiteiten weer hervatten, tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.

Wanneer kunt u pijnvermindering verwachten?

Na de behandeling kan er napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt weer vanzelf. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens bijsluiter). Zo nodig kan in overleg met uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller worden voorgeschreven.

Het is belangrijk om te weten dat het effect van de behandeling soms pas na enkele weken kan optreden. Pas na 6 tot 8 weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen; rond deze tijd krijgt u een controleafspraak. Het is ook mogelijk dat u al eerder minder pijn heeft. Soms is een aanvullende behandeling nodig.

Complicaties

Zoals bij iedere behandeling, bestaat er ook bij deze behandeling een kleine kans op complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

 • Tijdelijke gevoelsvermindering van de huid in het gebied van de  behandelde steungewrichtjes. In de loop van enkele weken keert het gevoel vanzelf weer langzaam terug.
 • Een bloeding.
 • Een infectie. Heeft u een bloeding of krijgt u koorts? Neem dan contact op met uw huisarts of met het Pijncentrum.

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen), verzekeringspas, verwijsbrief.
 • Medicijnen

  Neem een actueel medicatieoverzicht mee. Gratis via uw apotheek.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijncentrum.