Aandoeningen & behandelingen

Knie - arthroscopieu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Een arthroscopie is een ingreep waarbij de orthopedisch chirurg in de knie kan kijken en eventueel kan behandelen. Hiervoor gebruikt hij een scoop. Dit is een dun buisje met een camera er aan. Via de scoop kan de orthopedisch chirurg vaststellen of er beschadigingen zijn aan meniscus, kraakbeen of kruisbanden. Ook kan het zijn dat een los stukje bot of kraakbeen wordt aangetroffen. Er kan dan direct behandeld worden.

Verloop

Voorbereiding

  • Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek (PPO).
  • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor de operatie stopt met roken.
  • Neem elleboogkrukken mee bij opname in het ziekenhuis. Deze dient u na de operatie te gebruiken.
  • Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

Behandeling

De orthopedisch chirurg maakt twee tot drie sneetjes in de knie. Hierna spoelt hij het kniegewricht met schoon, steriel water. Vervolgens brengt hij de scoop in het kniegewricht. Met dit onderzoek kan hij de beschadigingen van kraakbeen, meniscus en kruisband opsporen. Soms kan meteen een behandeling volgen. De operatie duurt 30 tot 45 minuten.

Na de behandeling

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (Recovery). Als u pijn heeft of misselijk bent, krijgt u medicijnen. U heeft na de knieoperatie een infuus in uw arm. Hierdoor krijgt u medicijnen en vocht. Na de operatie begint u met oefeningen. De orthopedisch chirurg vertelt wat u wel en niet kunt doen met uw knie. Vervolgens gaat u dezelfde dag weer naar huis. Zorg dat u onder begeleiding met een auto of taxi naar huis wordt vervoerd. Rijd niet zelf. U krijgt een controleafspraak mee voor op de polikliniek.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 06 juli 2020