Aandoeningen & behandelingen

Intravitreale injectieu kunt hiervoor terecht bij Oogheelkunde

Een intravitreale injectie is een injectie met een geringe hoeveelheid geneesmiddel in het glasachtig lichaam van het oog. 

Intravitreale injecties worden onder andere toegepast bij bepaalde vormen van schade door suikerziekte (macula-oedeem ofwel vocht in het netvlies), leeftijdsgebonden maculadegeneratie en sommige vaatafsluitingen. Er worden vaatgroeiremmende geneesmiddelen (anti-VEGF) zoals Avastin, Lucentis of Eylea toegediend. 

Doel van de behandeling

Door deze geneesmiddelen stopt een ziek bloedvat met lekken of stoppen verkeerde bloedvaatjes met groeien, waardoor verdere achteruitgang van het zicht tegengegaan kan worden en er soms een verbetering in gezichtsscherpte kan optreden. Het is gebleken dat er meestal meerdere injecties per jaar toegediend moeten worden voor het beste effect.

Verloop

Voor de behandeling

De injecties vinden plaats op de behandelkamer op de 2de etage. U kunt zich op de afgesproken dag melden bij de balie.

Voor de poli-afspraak gaat u naar de polikliniek Oogheelkunde. Daar zal de gezichtsscherpte opgemeten worden en een OCT-scan gemaakt worden.

Voorbereiding op de injectie op de behandelkamer

 • ter voorbereiding op de injectie met Avastin druppelt de verpleegkundige uw oog met verdovende druppels en met betadine jodium druppels tegen infectie
 • u krijgt een operatiemuts op
 • u neemt plaats op een operatiestoel.

De behandeling

Op de behandelkamer wordt uw oog en uw oogleden schoonge-maakt met betadine jodium. Er wordt een klein laken over uw hoofd gedaan met een gat voor het te behandelen oog. Een ooglidspreider wordt tussen de oogleden geplaatst om het oog open te houden. Er wordt opnieuw betadine jodium gedruppeld. Daarna wordt de injectie toegediend in het oog, via de zijwand, de sclera, van het oog. U kunt dan een soort vliegjes (net als mouches volantes) waarnemen, dit is het ingespoten geneesmiddel. Vervolgens wordt er antibioticazalf in het oog gedaan. De behandeling duurt meestal minder dan 10 minuten.

Het behandeltraject

De behandeling bestaat in eerste instantie uit 3 afspraken met tussen elke afspraak 4 weken pauze. 
Deze serie prikken mag door u niet onderbroken worden (bijvoorbeeld vanwege vakantie) omdat deze behandeling dan veel minder succes heeft. De data van deze afspraken heeft u gekregen bij het laatste bezoek aan uw oogarts.

U krijgt bij alle drie de afspraken een injectie met Avastin in het aangeda-ne oog.

Na 3 maanden volgt er een poli-afspraak waarbij de gezichtsscherpte van beide ogen opgemeten wordt en er een OCT-scan gemaakt wordt. De oogarts zal dan met u besluiten of langere behandeling nodig is. Het totale aantal behandelingen is afhankelijk van het beloop van de ziekte. 

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u direct weer naar huis.

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
 • Medicijnen

  Neem een actueel medicatieoverzicht mee. Gratis via uw apotheek.
 • Vervoer na uw bezoek

  Omdat u door het druppelen tijdelijk minder goed ziet, adviseren wij u met iemand mee te rijden of met het openbaar vervoer te komen. Zelf autorijden is niet mogelijk.
 • Een goede voorbereiding is het halve werk

  Bereid uw afspraak goed voor door uw vragen vooraf al op te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met de afdeling Oogheelkunde.