Aandoeningen & behandelingen

Intra-aortale ballonpompu kunt hiervoor terecht bij Intensive Care

Een intra-aortale ballonpomp (IABP) is een mechanisch apparaat dat zorgt voor een betere doorbloeding van de kransslagaderen en zuurstofvoorziening van het hart. Hierdoor verbetert de pompfunctie van de linkerkamer.

Een intra-aortale ballonpomp is bedoeld voor hartpatiënten, bijvoorbeeld na een hartinfarct en/of hartoperatie. De behandeling is altijd tijdelijk.

Verloop

De behandeling

Hoe werkt het?

In de aorta (de grote lichaamsslagader) wordt een ballon geplaatst. Tijdens de ontspanningsfase van het hart (diastole) wordt het ballonnetje opgeblazen en tijdens de samentrekkingsfase (systole) weer leeggezogen. Het moment van oppompen van de ballon wordt dus afgesteld op de snelheid van de hartslag. Het opblazen een leeg laten lopen van de ballon verbetert de doorbloeding van de kransslagaderen, en verlaagt bovendien de druk waar het hart tegenin moet pompen, waardoor het hart op twee manieren en bij elke slag wordt ondersteund.

Het inbrengen van de IABP

Het inbrengen van de IABP kan op verschillende afdelingen gebeuren, namelijk de Hartbewaking, de Hartkatherisatiekamers(HCK) of Intensive Care (IC). Onder plaatselijke verdoving schuift de arts de ballonkatheter via de lies omhoog naar de aorta. Hierna wordt direct de ballonpomp aangesloten.

Wat betekent de IABP voor u als patiënt?

Wanneer de ballonpomp is aangebracht, merkt u daar het volgende van:

 • Beperkte bewegingsvrijheid: het been aan de zijde waar de ballonkatheter is ingebracht moet zoveel mogelijk recht worden gehouden, ook tijdens de verzorging. Ter infectiepreventie. Ook mag u niet rechtop zitten om te voorkomen dat de katheter wordt afgekneld waardoor bloedvaten beschadigd kunnen worden.
 • Geluidshinder: de pompwerking is duidelijk hoorbaar. Ook bevat de pomp verschillende beveiligingsalarmen.

De bewaking en verzorging vinden plaats op de afdeling Hartbewaking.

  Het verwijderen van de IABP

  Als uw toestand verbeterd is, kan de ballonkatheter verwijderd worden. Dit zal op uw kamer of op de operatiekamer gebeuren.

  • Wanneer de katheter op uw kamer wordt verwijderd, wordt het gaatje in de lies dichtgedrukt met behulp van een speciaal afdruksysteem.
  • Wanneer de katheter operatief verwijderd moet worden, hecht de arts het gaatje in het bloedvat in de lies.

  Vragen & contact

  Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Intensive Care. 

  De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Intensive Care van OLVG. Laatst gewijzigd: 23 oktober 2019