Aandoeningen & behandelingen

Ganglion van Gasserblokkadeu kunt hiervoor terecht bij Pijncentrum

Blokkade van de zenuwknoop ganglion van Gasser is een pijnbehandeling bij trigeminus neuralgie, een bepaald soort aangezichtspijn. De behandeling wordt ook wel een Sweet procedure genoemd.

Het ganglion van Gasser is een zenuwknoop waarin de 3 zenuwtakken van de nervus trigeminus samenkomen. Het ganglion ligt in de schedel naast de hersenstam. Deze zenuwknoop is belangrijk voor behandelingen van aangezichtspijn die door de nervus trigeminus veroorzaakt wordt. De nervus trigeminus is een zenuw die uit 3 afzonderlijke takken bestaat. Elke tak verzorgt het gevoel van een deel van het aangezicht:

 • de bovenste tak, de nervus opthalicus, verzorgt het gevoel van het voorhoofd en het oog
 • de middelste tak, de nervus maxillaris, verzorgt het gevoel van de bovenkaak en neus
 • de onderste tak, de nervus mandibularis, verzorgt het gevoel van de onderkaak.

Verloop

Voorbereiding

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen voor de behandeling. 

Overige medicatie

Deze kunt u gewoon innemen, tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.

Kleding en sieraden 

Draag makkelijk zittende kleding. Wij verzoeken u geen sieraden te dragen in het te behandelen gebied.

Eten en drinken

U mag van tevoren eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn.
Tenzij u een behandeling ondergaat met behulp van propofol (een roesje).
Hiervoor krijgt u instructies van uw arts.

Belangrijk

Is er iets verandert in uw medische situatie of medicatie geef dit dan  altijd door aan uw behandelend arts voor de behandeling.

 • Bent u (mogelijk) zwanger?
 • Bent u allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen?
 • Heeft u een pacemaker of ICD?

Meld dit voor de behandeling aan de pijnspecialist!

Neem contact op met het Pijncentrum indien:

 • u geen pijn meer heeft;
 • u de dag van de behandeling ziek bent of koorts heeft.

 

De behandeling

Voor de behandeling is een korte sedatie/roes van een paar minuten noodzakelijk. Daarom moet u nuchter naar het Pijncentrum komen.

Radiofrequente (RF) denervatie

Een RF-denervatie heeft als doel de pijngeleiding voor langere tijd uit te schakelen. RF-denervatie is een behandeling waarbij het ganglion van Gasser wordt verwarmd door middel van radiofrequente (RF) stroom. De naam denervatie betekent letterlijk ‘ontzenuwen’ maar in werkelijkheid worden de zenuwen alleen beschadigd. De zenuw kan herstellen. Zo nodig kan de behandeling herhaald worden.

De behandeling gebeurt met behulp van röntgenstralen. De arts brengt een naald in onder het jukbeen, in de buurt van het ganglion van Gasser. Met contrastvloeistof en een klein elektrisch stroompje controleert hij de positie van de naaldpunt. Als de naald op de juiste plaats staat wordt er verder verdoofd en wordt de naaldpunt verwarmd. De zenuwbaan wordt zo verwarmd en gedeeltelijk onderbroken. Hierdoor kunnen de pijnprikkels minder goed worden doorgeven en zal de pijn afnemen. Alleen dunne zenuwvezels in het ganglion worden onderbroken zodat de zenuwknoop geen pijnsignalen meer kan doorgeven. De rest van de functie van het ganglion blijft normaal, omdat de dikke zenuwvezels niet worden geblokkeerd.

 

Na de behandeling

De dag na de behandeling kunt u uw activiteiten weer hervatten, tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.

Wanneer kunt u pijnvermindering verwachten?

 • Na de behandeling kan er napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt weer vanzelf. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens bijsluiter). Zo nodig kan in overleg met uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller worden voorgeschreven.
 • Het is belangrijk om te weten dat het effect van de behandeling pas na enkele weken kan optreden. Een effect kan zijn dat het pijnlijke deel van het gezicht na de Sweet procedure als verdoofd aanvoelt. Pas na 6-8 weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen; rond deze tijd krijgt u een controleafspraak. Het is ook mogelijk dat u al eerder minder pijn heeft. Hoe lang de ingreep effectief is verschilt per persoon. De zenuw kan zich min of meer herstellen en de pijn opnieuw doorgeven. Het effect van de ingreep varieert van enkele maanden tot meerdere jaren.

Complicaties en bijwerkingen

Zoals bij iedere behandeling, bestaat er ook bij deze behandeling een kleine kans op complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

 • Een bloeduitstorting in de wang.
 • Een infectie. Krijgt u koorts, neem dan contact op met uw pijnspecialist of huisarts.
 • In zeer zeldzame gevallen kan een bacterie uit het wangslijmvlies in het hersenvocht terecht komen waardoor een hersenvliesontsteking kan ontstaan. Krijgt u binnen zes uur na de behandeling hoge koorts boven de 38.5 met hoofdpijn en nekstijfheid, neem dan onmiddellijk contact op met uw pijnspecialist of huisarts.
 • Een zeer zeldzame complicatie bij deze ingreep is ‘anesthesia dolorosa’. In het gezicht ontstaat dan een plek die zo ‘ongevoelig’ wordt dat het pijn doet. Deze pijn is vaak even erg of erger dan de oorspronkelijke pijn. Deze complicatie is moeilijk te behandelen.

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen), verzekeringspas, verwijsbrief.
 • Medicijnen

  Neem een actueel medicatieoverzicht mee. Gratis via uw apotheek.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijncentrum.