Aandoeningen & behandelingen

Fenomeen of syndroom van Raynaudu kunt hiervoor terecht bij Vasculaire Geneeskunde

Het fenomeen van Raynaud kent twee soorten, te weten het primaire fenomeen en het secundaire fenomeen (syndroom) van Raynaud.

Het verschil tussen het fenomeen en het syndroom van Raynaud is dat het fenomeen van Raynaud kan optreden als u verder kerngezond bent. Als u last heeft van het fenomeen van Raynaud terwijl u verder gezond bent, heeft u het primaire fenomeen van Raynaud. Dit komt vaak voor. Men noemt het dan de "ziekte van Raynaud".

Het kan echter ook een verschijnsel of een voorbode zijn van een vaatziekte of een vorm van reuma. Dan is er sprake van het secundaire fenomeen (of syndroom) van Raynaud. Als dat bij u het geval is, zal uw arts verder onderzoek doen. Het kan nodig zijn dat u behandeld wordt.

Klachten

Als u een aanval heeft, worden de bloedvaten in uw vingers of tenen zo smal dat ze te weinig of geen bloed meer doorlaten. Uw vingers en tenen kunnen daardoor verkleuren en pijn gaan doen. U krijgt vooral klachten door kou, bij de overgang van een warme naar een koude omgeving (bijvoorbeeld iets pakken uit de koelkast) of als een reactie op spanning. Uw vingers of tenen worden daardoor eerst wit of blauw. Ze kunnen koud en verdoofd aanvoelen en pijn doen. Als uw bloed weer gaat stromen, worden uw vingers of tenen rood of paars. U krijgt dan last van tintelingen, zwelling en meer pijn. Soms heeft u dezelfde klachten aan het puntje van de neus of de oren.

Sommige mensen hebben maar heel af en toe een aanval. Andere mensen hebben vaker last en krijgen ook ernstige aanvallen.

Als u de primaire variant van het fenomeen van Raynaud heeft, dan is de ziekte vaak goed onder controle te houden. U kunt zelf veel doen om heftige aanvallen te voorkomen. Als u ernstige klachten heeft, kan uw arts u behandelen.

Heeft u het secundaire fenomeen van Raynaud, dan krijgt u klachten door een onderliggende ziekte. Hoe het fenomeen van Raynaud bij u verloopt dan afhankelijk van die onderliggende ziekte.

Roken kan uw klachten uitlokken of verergeren. Dit geldt ook voor het gebruik van zwaar gereedschap, zoals een kettingzaag of boormachine. Soms kunnen medicijnen de klachten verergeren, zoals bètablokkers.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Vasculaire Geneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Vasculaire Geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: 23 mei 2017