Aandoeningen & behandelingen

Extra Corporeal Life Supportu kunt hiervoor terecht bij Intensive Care

Soms is het noodzakelijk om de functie van het hart en/of de longen over te nemen met een behandeling via de Extra Corporeal Life Support (ECLS)-machine. De arts op de Intensive Care (intensivist) besluit welke vorm van ECLS nodig is. Dit is afhankelijk van de diagnose, de hartfunctie en de longfunctie.

De ECMO-behandeling wordt gegeven als hart of longen door een ziekte zeer slecht werken. Door ECLS krijgt het hart en/of de longen de tijd om te rusten en te herstellen. ECMO is de afkorting van Extra Corporeal Life Support. Het is een speciale behandeling die de functie van het hart en/of de longen volledig of gedeeltelijk overneemt.

Verloop

De behandeling

Via de ECLS-machine wordt bloed van de patiënt rondgepompt. Daarvoor moet op een aantal plaatsen in het lichaam een buisje (canule, doorzichtige slang) worden geplaatst. Deze canules worden vastgemaakt aan de ECLS-machine. De arts beslist op welke plekken en in welke bloedvaten de canules worden geplaatst. Dit kan in de hals of in de liezen, en heel soms bij het borstbeen. Het plaatsen van de canules kan gebeuren op de IC of in de operatiekamer.

De pomp van de ECLS-machine zorgt ervoor dat er bloed door de canules stroomt. Dit stroomt via de kunstlong van de ECLS-machine weer terug naar de bloedvaten van de patiënt. In de kunstlong wordt zuurstof toegevoegd en koolzuurgas verwijderd.

Om te zorgen dat het bloed niet stolt in het ECLS-systeem worden antistollingsmedicijnen gegeven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Intensive Care.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Intensive Care van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 september 2018