home

Internist Kees Brinkman : na 3, 6 en 12 maanden evalueerden we de consequenties van corona op een systematische manier 

Kees Brinkman is internist-infectioloog en hoogleraar inwendige geneeskunde, met als specialisatie hiv. Naast hiv houdt hij zich ook bezig met infectieziekten in het algemeen.

Begin 2020 werd Nederland overspoeld met de eerste golf patiënten met COVID-19. OLVG heeft in deze periode veel van deze patiënten ontvangen en geholpen. Er was toen nog veel onduidelijk over risico’s, langdurige schade en herbesmetting - bij zowel de zorgverleners als de mensen die de infectie opliepen.


Multidisciplinair zorgpad

In OLVG hebben we door onze ervaring met Value Based Health Care meteen een multidisciplinair zorgpad op kunnen stellen, waarin we veel aspecten die voor een patiënt belangrijk zijn zo goed mogelijk hebben meegenomen. Dit zorgpad voorzag in een post-COVID natraject gedurende 3 maanden, waarbij de mogelijke lichamelijke en psychische gevolgen van COVID-19, zoals longfunctie, kwaliteit van leven en hoeveelheid antistoffen, werden gemonitord. Op deze manier hebben we zo’n 400 mensen gevolgd. Dit zorgpad is intussen geëvalueerd in de zogeheten IMPACD-1 (Immunological Mental Physical Aftereffects CoviD-19) studie.

IMPACD-2 studie

Omdat het cohort uit deze studie zo uniek is, besloten we de 400 patiënten te vragen of we ze voor langere tijd mochten volgen. Een groot deel wilde meewerken aan de vervolgstudie, de IMPACD-2 studie. Voor de onderzoeken die buiten de normale zorg vallen en voor het bijhouden en ordenen van alle data die we verzamelen, hadden we geld nodig. Daarvoor hebben we een beroep gedaan op Stichting Wetenschappelijk Onderzoek OLVG en een subsidie gekregen.

De nadruk lag opnieuw op kwaliteit van leven, maar ook op andere vragen die inmiddels in de literatuur rezen. Drie, zes en twaalf maanden na de positieve test evalueerden we de consequenties van COVID-19 op een systematische manier: we controleerden het behoud van afweercellen in het bloed, namen vragenlijsten af over de mentale en fysieke conditie en evalueerden het optreden van herinfecties.