Aandoeningen & behandelingen

Enkel - arthroscopie u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Een arthroscopie is een ingreep waarbij de orthopedisch chirurg in de enkel kan kijken en eventueel kan behandelen. Hiervoor gebruikt hij een scoop. Dit is een dun buisje met een camera er aan. Zo kan de orthopedisch chirurg vaststellen of er sprake is van beschadigingen aan het kraakbeen of extra botgroei aan de voorkant van de enkel.

Verloop

Voorbereiding

  • Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor een preoperatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rond uw operatie. 
  • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor de operatie stopt met roken.
  • Neem elleboogkrukken mee bij opname in het ziekenhuis. Deze dient u na de operatie te gebruiken.
  • Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

Behandeling

Tijdens de arthroscopie maakt de orthopedisch chirurg 2 tot 3 sneetjes in de enkel. Hierna spoelt hij het enkelgewricht met schoon, steriel water. Vervolgens brengt hij de scoop in het enkelgewricht.

Moet de arts aan de voorzijde van de enkel werken dan ligt u op de rug; moet de arts aan de achtterzijde werken dan ligt u op de buik. Meestal is het alleen nodig aan de voorzijde te werken. Na de ingreep hecht hij de steekwondjes. De hechtingen blijven 2 weken zitten, en worden verwijderd op de polikliniek.

Na de behandeling

Na de operatie blijft u op de uitslaapkamer (recovery). Als u pijn heeft of misselijk bent, dan krijgt u medicijnen. Na de operatie heeft u een infuus in uw arm. Hierdoor krijgt u medicijnen en vocht. U heeft een drukverband om uw enkel. De orthopedisch chirurg bezoekt u om te vertellen wat hij gedaan heeft. Als u veel pijn heeft moet u soms nog een dag in het ziekenhuis blijven.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 06 juli 2020