Aandoeningen & behandelingen

Elleboog inklemmingu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Wat is het?

Wanneer er sprake is van inklemming (of impingement), zit er weefsel ingeklemd tussen twee botonderdelen. Dit kan zorgen voor pijn en bewegingsbeperking in het ellebooggewricht.

Hoe ontstaat het?

Inklemming kan ontstaan wanneer er structuren gaan zwellen of extra ruimte innemen. Dit kan het gevolg zijn van repeterende bewegingen tijdens bepaalde sporten of werkzaamheden, wat kan leiden tot schade aan het ellebooggewricht. Het bot raakt beschadigd en de kleine bloedvoorziening kan worden onderbroken, wat leidt tot avasculaire necrose (avasculair betekent zonder bloed en necrose betekent dood).

Uiteindelijk kan een stukje bot (deels) losraken, dit  heet osteochondritis discecans (OCD) en kan zorgen voor inklemming in het gewricht. Dit zien we vaker bij kinderen en jonge sporters.

Een plica synovialis van het ellebooggewricht kan ook zorgen voor inklemming. Dit is een plooi in het gewrichtskapsel van de elleboog. Dit kan voor een ploppend geluid zorgen bij bepaalde bewegingen.

Klachten

Pijn, stijfheid en beperking van het strekken van de elleboog zijn typische klachten passen bij elleboogimpingement. Indien er sprake is van OCD kan er ook sprake zijn van slotklachten.

Behandelingen

Niet operatief

De niet-operatieve behandeling bij impingement van de elleboog bestaat uit fysiotherapie. Ook kan aanpassing van werkzaamheden of  hulp bij verbetering van het gebruik van de elleboog belangrijk zijn.

Injectie

Bij een plica synovialis kan een injectie overwogen worden, ter bevestiging van de diagnose en ter pijnstilling. De injectie bevat een pijnstiller en corticosteroïden (hormonen).

De injectie geeft weinig bijwerkingen. Er bestaat een zeer klein risico op een infectie door de injectie. Soms kunt u na de injectie last van krijgen van opvliegers: uw gezicht en hals worden ineens rood en u gaat zweten (1-2 dagen na de injectie). 

De eerste week na de injectie kan de pijn in de elleboog wat heviger zijn. Soms is de pijn al dezelfde dag verdwenen.  Er zijn na de injectie geen beperkingen voor het gebruik van de elleboog.

Bij de meeste mensen houdt het effect van de injectie maanden aan.

Krijgt u na de injectie koorts? Of voelt u zich ziek? Neemt u dan contact met de polikliniek Orthopedie.

Operatief

Als fysiotherapie tot onvoldoende resultaat leidt of als er sprake is van slot- of blokkadeklachten van de elleboog kan er gekozen worden voor een operatieve behandeling.

Een kijkoperatie (arthroscopie) van de elleboog kan gedaan worden bij een losliggend fragment en bij een irritatie van de plica synovialis.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 11 maart 2021