Aandoeningen & behandelingen

Cervicale facetblokkade - facetdenervatie u kunt hiervoor terecht bij Pijncentrum

Een cervicale facetblokkade, ook wel een cervicale facetdenervatie kan worden toegepast om nekpijn of schouderpijn te stoppen of te verminderen. De pijnspecialist kan de zenuwtjes naar de facetgewrichten in de hals blokkeren.

De wervelkolom bestaat uit wervels. Wervels zijn met elkaar verbonden door een tussenwervelschijf (discus) en twee paar steungewrichtjes (facetgewrichten).
De facetgewrichten kunnen pijn veroorzaken als ze strakker tegen elkaar aan komen te staan, bijvoorbeeld door:
•    artrose
•    scheve rug (scoliose)
•    lichte verschuiving van de ruggenwervels

Bij een facetblokkade wordt de zenuw die naar het facetgewricht loopt verhit en deels onderbroken. Hierdoor kan het pijnsignaal voor langere tijd niet meer worden doorgegeven.

Verloop

Voorbereiding

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen voor de behandeling.
Indien u gestopt bent met uw bloedverdunners, dan begint u weer op de avond van de behandeling of volgens instructie van de trombosedienst.

Overige medicatie

Deze kunt u gewoon innemen, tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.

Eten en drinken

U mag van tevoren eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn.

Na de behandeling

U mag de rest van de dag niet actief deelnemen aan het verkeer.
Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt.

Kleding en sieraden

Draag makkelijk zittende kleding. Wij verzoeken u geen sieraden te dragen in het te behandelen gebied.

Belangrijk

Is er iets verandert in uw medische situatie of medicatie, geef dit dan altijd door aan uw behandelend arts voor de behandeling.

 • Bent u (mogelijk) zwanger?
 • Bent u allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen?
 • Heeft u een pacemaker of ICD?

Meld dit voor de behandeling aan de pijnspecialist!

 • Heeft u geen pijn meer?
 • Bent u de dag van de behandeling ziek of heeft u koorts? Neem dan contact op met het Pijncentrum.

De behandeling

Een radiofrequente (RF) denervatie heeft als doel de pijngeleiding voor langere tijd uit te schakelen. RF-denervatie is een behandeling waarbij de zenuwtakjes naar de steungewrichtjes worden verwarmd door middel van radiofrequente (RF) stroom. De naam denervatie betekent letterlijk ‘ontzenuwen’, maar in werkelijkheid worden de zenuwen alleen beschadigd. De zenuw kan herstellen. Zo nodig kan de behandeling herhaald worden.
Er wordt maar 1 zijde per keer behandeld. Als u zowel links als rechts pijn heeft, dan krijgt u 2 afspraken.

De behandeling gebeurt met behulp van röntgenstralen en onder plaatselijke verdoving. De arts plaatst meerdere naalden (meestal vier naalden) in de hals bij de zenuwtakjes van de betreffende steungewrichten. Met een klein stroompje controleert hij de positie van de naaldpunt. Als de naalden op de juiste plaats staan wordt er verder verdoofd en worden de naaldpunten verwarmd. De zenuwtjes in de buurt van de naalden worden hierdoor ook verhit en gedeeltelijk onderbroken. Zo kunnen de zenuwen van de facetgewrichten de pijnprikkels minder goed doorgeven en zal de pijn afnemen.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u tijdelijk minder kracht hebben in de arm. Dit komt door de verdovingsvloeistof en kan enkele uren duren.

De dag na de behandeling kunt u uw activiteiten weer hervatten, tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.

Wanneer kunt u pijnvermindering verwachten?

Na de behandeling kan er napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt weer vanzelf. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens bijsluiter). Zo nodig kan in overleg met uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller worden voorgeschreven.

Het is belangrijk om te weten dat het effect van de behandeling pas na enkele weken kan optreden. Pas na 6 tot 8 weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen; rond deze tijd krijgt u een controleafspraak. Het is ook mogelijk dat u al eerder minder pijn heeft. Soms is een aanvullende behandeling nodig.

Complicaties

Zoals bij iedere behandeling, bestaat er ook bij deze behandeling een kleine kans op complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

 • tijdelijke gevoelsvermindering van de huid in de buurt van de behandelde steungewrichtjes: in de loop van enkele weken keert het gevoel vanzelf weer langzaam terug; 
 • een bloeding;
 • een infectie.

Krijgt u koorts, neem dan contact op met uw pijnspecialist of huisarts.

 

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen), verzekeringspas, verwijsbrief.
 • Medicijnen

  Neem een actueel medicatieoverzicht mee. Gratis via uw apotheek.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijncentrum.