Aandoeningen & behandelingen

Ziekte van Dupuytrenu kunt hiervoor terecht bij Plastische-, reconstructieve- en handchirurgie

De ziekte van Dupuytren is niet te genezen. Het doel van de behandeling is om de beperking van het strekken en de kromstand van de vingers te corrigeren. Dit gebeurt door het operatief verwijderen van de strengen die dit veroorzaken of door de strengen alleen door te snijden of te prikken.

Verloop

Voorbereiding

Een operatie aan de ziekte van Dupuytren gebeurt onder lokale verdoving of onder algehele narcose. Medicijnen, al dan niet op doktersvoorschrift, kunnen bijwerkingen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat u aan uw chirurg vertelt of u medicijnen gebruikt.

Roken

Verder heeft roken een slechte invloed op de wondgenezing en het herstel na de ingreep. Om het risico op problemen te minimaliseren, wordt u aangeraden om minstens 6 weken voor de ingreep niet te roken.

De behandeling

De ziekte van Dupuytren behandelen we op twee manieren:

 1. Naald fasciotomie: indien een patiënt een streng heeft zonder kromstand van de vinger, kan naald fasciotomie een uitkomst bieden. Dit is een eenvoudige ingreep waarbij de streng via een kleine opening wordt doorgesneden.
 2. Partiële fasciectomie: hierbij worden de strengen zo uitgebreid mogelijk verwijderd, zodat de vingers weer gestrekt kunnen worden. Hiervoor worden er Z-vormige sneden gemaakt.

Na de behandeling

Zelf autorijden of fietsen wordt u na de operatie afgeraden. Daarom adviseren wij u voor begeleiding te zorgen. Reizen met het openbaar vervoer is geen probleem.

Meteen na de operatie moet u de hand zoveel mogelijk hoog houden. Dat wil zeggen boven de hartstreek. Verder moet u proberen de hand normaal te gebruiken.

Meestal zal de nabehandeling worden gecombineerd met ergotherapie.

Neem bij ernstige pijn, roodheid, pus of koorts altijd contact op met het ziekenhuis!

 

 

 

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
 • Zwangerschap

  Het is van groot belang dat de arts op de hoogte is van een eventuele zwangerschap (of zwangerschapswens).
 • Hand hooghouden en bewegen

  Houd na de operatie de hand hoog en probeer deze zo normaal mogelijk te bewegen.

Feiten & cijfers

 • 3specialisten
 • 8behandelingen per week
 • 25minuten duurt de behandeling

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische-, reconstructieve- en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: 23 januari 2019