Aandoeningen & behandelingen

Wrattenu kunt hiervoor terecht bij Dermatologie

Gewone wratten zijn harde, eeltige plekjes en onschuldige tumortjes. Soms is behandeling eenvoudig, soms duurt het langer voor de wratten definitief zijn verdwenen. De dermatoloog bepaalt in overleg met u de behandeling.

Hoe ontstaat het?

De ‘gewone’ wrat of veruca vulgaris wordt veroorzaakt door een virus, het humaan papilloma virus. Dit virus bevindt zich niet alleen in de wrat zelf, maar ook in de gezonde huid eromheen.

Iedereen kan wratten krijgen, maar de ene persoon is er bevattelijker voor dan de andere. De meeste mensen hebben maar een paar maanden of enkele jaren last van wratten, omdat hun afweersysteem de wratten afbreekt. Wratten gaan dus vanzelf weer over, maar niet bij iedereen. Sommigen hebben er jaren last van.

Patiënten met een gestoord afweersysteem lopen gemakkelijk wratten op. Ze kunnen ook heel groot worden en onbehandelbaar zijn. Dat komt voor bij HIV-patiënten en bij patiënten die afweer onderdrukkende geneesmiddelen gebruiken, zoals prednison of ciclosporine. Ook komt het voor bij kinderen en volwassenen die een niet goed werkend afweersysteem hebben.

Wratten loop je makkelijker op als de huid beschadigd is. Wratten kunnen zich verspreiden in krasjes van de huid of door krabben, vooral bij de kleine vlakke wratten (verruca plana) zie je dat.

Wratten zijn makkelijk te herkennen. Een enkele keer kan er verwarring zijn met een likdoorn, als het een wrat is die precies op een drukplek zit. Door met een mesje wat huidschilfers weg te snijden of te schrapen, laagje voor laagje, kan men het verschil zien. Bij een wrat verschijnen er op een gegeven moment allemaal zwarte puntjes, dit is gestold bloed afkomstig van bloedvaatjes die hoog in de wrat kunnen worden aangetroffen.

Behandeling

Voor de behandeling kunt u een recept krijgen voor een sterke wrattenzalf die een celdodende stof (cytostaticum) bevat. Deze zalf is alleen op recept verkrijgbaar. Behandeling met sterke wrattenzalf is vaak effectiever dan het bevriezen of uitlepelen van de wrat. Door het bevriezen of uitlepelen kunnen er nog cellen in de huid achterblijven waardoor een nieuwe wrat kan ontstaan.

Voor de behandeling vijlt u eerst de wrat met een eeltvijl. Door de eeltlaag op de wrat te verwijderen, komt de zalf direct op de juiste plek. De zalf brengt u 1 à 2 keer per dag met een wattenstokje aan op de wrat. Daarna dekt u de wrat af met een pleister.

Behandeling van wratten is vaak moeilijker dan mensen denken. Alleen wanneer uw afweersysteem het virus voldoende herkent als indringer komt de wrat niet meer terug. Helaas kan dit wel enkele maanden tot zelfs enkele jaren duren.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 juni 2018