Aandoeningen & behandelingen

Wat is kanker?u kunt hiervoor terecht bij Oncologische Zorg

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen. Iedere soort kanker heeft eigen oorzaken en risicofactoren en eigen behandelingsmogelijkheden. De kans op genezing verschilt per kankersoort. 

Wat is kanker?

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden bouwstenen: de cellen. Voortdurend maakt ons lichaam nieuwe cellen. Op die manier kan het lichaam groeien en beschadigde en verouderde cellen vervangen. Nieuwe cellen ontstaan door celdeling. Bij celdeling ontstaan uit één cel twee nieuwe cellen, uit deze twee cellen ontstaan er vier, dan acht, enzovoort. 

Geregelde celdeling

Gewoonlijk regelt het lichaam de celdeling goed. Elke celkern bevat informatie die bepaalt wanneer de cel moet gaan delen en wanneer zij daar weer mee moet stoppen. Deze informatie ligt vast in onze genen en wordt doorgegeven van ouder op kind. Dit erfelijk materiaal (DNA) komt voor in de kern van elke lichaamscel.

Ontregelde celdeling

Bij zoveel miljoenen celdelingen per dag, kan er iets misgaan. Dit kan door toeval, maar ook door allerlei schadelijke invloeden: bijvoorbeeld door roken of overmatig zonlicht. Doorgaans zorgen 'reparatiegenen' voor herstel van de schade, maar soms faalt dat beschermingssysteem. Dan gaan genen die de deling, groei en ontwikkeling van een cel regelen, fouten vertonen. Zitten er verschillende van dat soort fouten in dezelfde cel, dan gaat deze zich ongecontroleerd delen en ontstaat er een gezwel of tumor.

Goed- en kwaadaardig

Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Alleen bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker. Tumor is een ander woord voor gezwel.

 • Goedaardige gezwellen, bijvoorbeeld wratten, groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Wél kan zo'n tumor tegen omliggende weefsels of organen drukken. Dit kan een reden zijn om het gezwel te verwijderen.
 • Bij kwaadaardige tumoren zijn de genen die de cellen onder controle houden zo beschadigd, dat de cellen zich zeer afwijkend gaan gedragen. Zij kunnen omliggende weefsels en organen binnendringen en daar ook groeien. Zij kunnen ook uitzaaien.

Hoe ontstaat het?

Kanker ontstaat door ontregelde celdeling. Dit kan toeval zijn maar ook door allerlei schadelijke invloeden zoals roken, overmatig zonlicht, overgewicht, alcohol, te weinig bewegen. Er is zelden één oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van kanker. Veelal is het een combinatie van ontregelde celdeling en schadelijke invloeden. Het risico op het krijgen van kanker neemt met het ouder worden.

Bij een aantal vormen van kanker kan er sprake van erfelijke factoren bijvoorbeeld: BRCA mutatie bij borstkanker www.BRCA.nl  en bij darmkanker het Lynch syndroom en familiaire adenomateuze .

Bij ongeveer 5% (5 op de 100) van alle mensen met kanker is erfelijke aanleg de belangrijkste oorzaak. Vaak gaat het dan om één bepaalde vorm van kanker, bij meerdere naaste familieleden.

Klachten

Kanker geeft in het beginstadium zelden klachten.

KWF kankerbestrijding adviseert naar uw huisarts te gaan als  onderstaande klachten langer aanhouden dan 4 weken.

 • Blijvende heesheid of hoest, eventueel met bloed in opgehoest slijm.
 • Slikklachten: als slikken pijn doet, het eten slecht zakt of blijft steken.
 • Nieuwe of veranderende moedervlekken (vorm, omvang, uiterlijk, jeuk of bloeden).
 • Een schilferend plekje of bobbeltje op uw huid.
 • Een verdikking of bobbel(tje) ergens in uw lichaam, bijvoorbeeld in de borst(en), zaadbal(len), hals, oksel, lies of elders in het lichaam.
 • Vrouw: Ongewoon vaginaal bloedverlies of abnormale afscheiding buiten de menstruatie om
  Man: zaadbalklachten.
 • Blijvende verandering in de stoelgang zonder duidelijke aanleiding, of ongewoon bloedverlies en/of slijm bij de ontlasting.
 • Veranderingen bij het plassen zoals moeilijker kunnen plassen, vaker moeten plassen, pijn bij het plassen of bloed in je plas.
 • Gewichtsverlies zonder aanleiding.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Medische Oncologie.