Home

Voedingeet en drink uzelf gezonder

Met een gezond eetpatroon kunt u veel gezondheid 'winnen'. Door goede voeding voelt u zich fitter en energieker én heeft u een kleinere kans op diabetes, voedingstekorten en overgewicht. Door gezond eten vermindert u daarnaast het risico op hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker.

Wat is een goed voedingspatroon?

Een gezond eetpatroon levert alle bouw- en brandstoffen die het lichaam nodig heeft. Hoeveel voedingsstoffen iemand precies nodig heeft hangt af van leeftijd, geslacht, gewicht, activiteiten (werk, sport) en eventuele zwangerschap of (herstel van) ziekte. Maar over het algemeen komt het erop neer dat u gevarieerd en niet te veel of juist te weinig eet.

OLVG tipt

OLVG-diëtist en leefstijlcoach Jolanda Verlinde geeft een aantal tips die u kunt toepassen voor een beter voedingspatroon.
 

VariatieIn de ene groente-, fruit- of graansoort zitten weer andere vitaminen en mineralen dan in de andere soort. Het is daarom belangrijk om te variëren. Neem de ene dag bijvoorbeeld aardappelen bij de warme maaltijd, en een andere dag rijst, pasta, couscous, quinoa of een wrap. Als ontbijt of lunch kunt u in plaats van een boterham ook eens havermout of (suikervrije) muesli eten. Probeer de maaltijden een paar dagen vooruit te plannen, dat scheelt ritjes naar de supermarkt en kan verspilling voorkomen. 
Meer groente en fruit

Regelmatig groente en fruit eten verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. Ook bevatten groente en fruit relatief weinig calorieën en juist veel vezels. Het is goed om elke dag minimaal 250 gram groenten en 2 stuks fruit te eten. Door ook groente of fruit te eten bij het ontbijt, de lunch of als tussendoortje, komt u makkelijker aan de aanbevolen hoeveelheid per dag. Voeg bijvoorbeeld een paar plakjes komkommer of banaan toe aan uw boterham met (pinda)kaas, of eet wat snoeptomaatjes tussendoor. U kunt natuurlijk ook als lunch een goed gevulde salade nemen of veel groenten verwerken in een soep. 

Minder zoutTe veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk en nierschade. Voeg weinig zout of bouillonblokjes toe en geef in plaats daarvan het eten meer smaak door (verse) kruiden en specerijen te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn bieslook, knoflook, peper, gember en kerrie. Probeer weinig gebruik te maken van kant-en-klaar-producten en soepen en sauzen uit pakjes, maar maak zoveel mogelijk zelf met verse producten. 
VezelsVoedingsvezels zijn goed voor de darmen. Een voeding die rijk is aan voedingsvezels geeft ook sneller een vol gevoel, waardoor het gemakkelijker is om wat minder te eten. Voorbeelden van voedingmiddelen die rijk zijn aan vezels zijn volkorenproducten, peulvruchten (zoals linzen, bruine bonen, kidneybonen en kapucijners), groente en fruit. Tips om de hoeveelheid vezels te verhogen: vervang witte pasta door volkoren pasta of pasta op basis van linzen, neem als tussendoortje wat gedroogde abrikozen of pruimen en eet tenminste 1x per week peulvruchten, bijvoorbeeld in een salade. 
Goede vetten

Verzadigde vetten zijn minder goed voor hart- en bloedvaten dan onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten vindt u vooral in vette vis, avocado en noten. Op kokosolie na, bevatten ook alle oliesoorten vooral goede, onverzadigde vetten. 

Voorzichtig met alcoholVroeger werd wel gezegd dat 1 glas wijn per dag gezond zou zijn, maar dat blijkt niet juist. Er is dus geen reden om voor uw gezondheid alcohol te gaan drinken. Regelmatig  alcohol drinken verhoogt onder andere het risico op verschillende soorten kanker en leverziekten. Drink dus zo min mogelijk alcohol. Wanneer u toch alcoholische dranken neemt, houd het dan bij 1 glas per dag.
Minder suikerDe gemiddelde Nederlander eet 110 gram suiker per dag. Dit zijn alle suikers samen: toegevoegde én de van nature aanwezige suikers, zoals uit fruit en melkproducten. Het nuttigen van veel suiker kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht, diabetes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Uw suikerinname kunt u beperken door geen suiker toe te voegen aan koffie en thee. Drink ook zo min mogelijk suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, gezoete zuiveldranken, vruchtensap en siroop met suiker. Wist u dat rietsuiker, bruine suiker, honing en palmsuiker net zo ‘slecht’ zijn als gewone suiker? Probeer liever te wennen aan wat minder zoete gerechten en dranken. 

Wanneer naar de diëtist

Wanneer u vragen heeft over uw voeding, kunt u naar een diëtist gaan. Bijvoorbeeld als u een specifiek dieet volgt of wilt volgen, wanneer u zich afvraagt of u wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt of wanneer u ongewenst te veel in gewicht aankomt of afvalt. Meestal kunt u zonder verwijzing van een arts bij een diëtist buiten het ziekenhuis terecht. Veel huisartspraktijken werken samen met een diëtist. Ook zijn er diëtisten die gespecialiseerd zijn in bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld kinderen, topsporters of mensen die een veganistisch eetpatroon (willen) volgen. Per jaar wordt 3 uur diëtistische zorg door de basisverzekering vergoed. Bij bepaalde ziekten of aandoeningen verwijst uw OLVG-specialist u door naar een diëtist van OLVG.

Veelgestelde vragen