Aandoeningen & behandelingen

VNUS-behandeling van spataderenu kunt hiervoor terecht bij Chirurgie

Spataderen zijn bloedvaten die door slecht sluitende klepjes niet meer goed functioneren of verwijd zijn geraakt. Omdat ze pijnklachten, eczeem of uiteindelijk een open been kunnen veroorzaken, is het beter spataderen te verwijderen. Dit kan onder andere door het dichtschroeien van de spatader aan de binnenkant met behulp van geluidsgolven. Dit heet endocoagulatie. De ingreep duurt ongeveer 25 minuten per been.

Verloop

De behandeling

Deze ingreep doet de specialist onder plaatselijke verdoving. Het voordeel is dat er geen narcose nodig is en de ingreep kort duurt. Het herstel is daarom snel.

 • U krijgt een plaatselijke verdoving van de huid via meerdere kleine injecties langs de spatader. Dit kan als pijnlijk worden ervaren. Hierna voelt u niets meer van de behandeling zelf.
 • De arts maakt een gaatje net onder knie waardoor hij de ader van binnenuit kan dichtschroeien
 • De verhitting gebeurt met radiogolven (methode VNUS) die de binnenkant van de spatader verhitten, zodat deze dicht schroeit.

Na de behandeling

 • U krijgt een verbandkous die u 2 dagen dag en nacht draagt.
 • Na deze 2 dagen mag u even zonder kous(en) onder de douche.
 • Daarna draagt u de kous minimaal 12 dagen alleen overdag.
 • Ga zo snel mogelijk lopen maar vermijd lang staan. Als u zit, legt u uw benen hoog.

Leefregels en adviezen (in West)

Na de behandeling mag u direct alles doen. Het is zelfs beter om goed in beweging te blijven, in plaats van extra rust te nemen. U krijgt een controleafspraak op de polikliniek voor ongeveer 6 weken na de ingreep.

Als er nog zichtbare zijtakken zijn, is hiervoor een aanvullende behandeling mogelijk. Hiervoor wordt u dan verwezen naar de dermatoloog (huidarts).

Complicaties

Complicaties treden zelden op bij VNUS en meestal kunt u na één dag weer alles doen. Soms heeft u 2 tot 3 weken na de ingreep een brandend of trekkend gevoel in uw been.

U mag eventueel als pijnstiller paracetamol gebruiken. Soms ontstaat er een bruine verkleuring van de huid. Deze verdwijnt vanzelf na enkele maanden.

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
 • Zwangerschap

  Het is van groot belang dat de arts op de hoogte is van een eventuele zwangerschap (of zwangerschapswens).

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan de afdeling Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Chirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: 14 juli 2017