home

Aandacht voor jongeren met eetstoornissen

Vroegtijdig herkennen en behandelen van eetstoornissen bij jongeren kan veel lijden verminderen. K-EET, de landelijke ketenaanpak eetstoornissen, adviseert in een vroeg stadium een somatische controle door de kinderarts te laten doen.

Het kan niemand zijn ontgaan! Zowel in de praktijk als in de media zien we veel meer jongeren met eetstoornissen. En ze worden ook steeds jonger. Kinderen en jongeren met een eetstoornis – of een kwetsbaarheid daarvoor – verdienen eerdere herkenning van hun probleem, beter begrip en effectievere behandeling. Vroegtijdig herkennen en behandelen leidt namelijk tot minder lijden, minder maatschappelijke kosten en minder ernstig zieke kinderen en jongeren. 


In april 2019 is de stuurgroep K-EET gestart. K-EET staat voor landelijke ketenaanpak eetstoornissen. De opdracht aan K-EET is een inhoudelijk gedragen, duurzaam fundament te leggen onder de ketenaanpak bij eetstoornissen onder kinderen en jongeren, landelijk, bovenregionaal en in de gemeentelijke regio’s.

Deelname OLVG

Carla Beugel, huisarts Buitenhof OLVG en Quirine van Dellen, kinderarts OLVG hebben zich aangesloten bij K-EET Noord-Holland.

Wat kan de huisarts en jeugdarts doen? 

  • Heeft u bij een kind vanaf 12 jaar het vermoeden op een eetstoornis, verwijs dan altijd door naar een kinderarts voor een somatische controle. U kunt eventueel al de te verrichte aanvullende diagnostiek zelf in gang zetten. Kinderen onder de 12 jaar kunt u verwijzen naar de Amsterdam UMC. Zie de workflow aanpak eetstoornissen. 
  • U kunt ook via teleconsulatie de kinderarts alvast om advies vragen en indien nodig een versnelde verwijzing krijgen. 
  • U kunt gebruikmaken van de advieslijn K-EETi. De advieslijn is bereikbaar op werkdagen tussen 12.00 en 13.00 uur via 085 - 760 33 75.
  • U kunt patiënten wijzen op de nuttige websites www.firsteetkit.nl en www.proud2Bme.nl
  • Jeugdartsen hebben ook toegang tot ZorgDomein en teleconsultatie.

 

Meer informatie

K-EET verbetert de hulp voor kinderen en jongeren met een eetstoornis – Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (kenniscentrum-kjp.nl)

Steeds meer jonge eetstoornispatiënten, nog jaren drukte in zorginstellingen | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Veel Amsterdamse jongeren kampen nog steeds met psychisch leed door corona (parool.nl)