Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Ik ben zwanger - Naar verloskundige/ziekenhuis - De bevalling - Emoties - De kraamtijd
Verloopt het coronavirus anders voor een zwangere vrouw?
De kans om door corona erg ziek te worden tijdens je zwangerschap is nog steeds klein. Maar zwangere vrouwen hebben wel een grotere kans op een ernstiger verloopt van een corona-infectie dan vrouwen die niet zwanger zijn, vooral bij een infectie in het derde trimester (na 28 weken).
Is er een grotere kans op een miskraam bij een infectie met het coronavirus?
Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met het coronavirus meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Mogelijk is er een iets grotere kans op vroeggeboorte, maar het is nog niet duidelijk of dit een spontane vroeggeboorte is, of dat een zwangerschap op medische gronden vroegtijdig beëindigd is. Voelt u de baby niet of minder bewegen dan normaal, neem dan altijd direct contact op met uw verloskundige.
Lees ook het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor gynaecologen
Wat is het effect van corona op mijn baby?
Als u tijdens de zwangerschap corona heeft, krijgt uw baby antistoffen tegen het virus mee via de moederkoek (placenta). We weten nog niet of de baby daardoor na de geboorte ook minder snel corona krijgt of minder ziek wordt van corona.
Meer informatie in meerdere talen over het effect van het virus op de ongeboren baby vindt u in onderstaande informatiekaarten.
Is er iets waar ik in mijn zwangerschap extra op moet letten in deze 'coronatijd'?
Het is belangrijk om de algemene adviezen op te volgen betreffende hygiëne en het bewaren van ‘sociale afstand’ (1,5 meter afstand van niet-huisgenoten).
Kan ik mij laten vaccineren in de zwangerschap? Wat is het advies?
U kunt tijdens de hele zwangerschap veilig een coronaprik krijgen. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken van de zwangerschap leidt tot complicaties. Wilt u liever geen prik in de eerste 12 weken van uw zwangerschap? Dan kunt u de vaccinatie uitstellen. Het advies is om daar niet tot het einde van de zwangerschap mee te wachten. Als u aan het einde van de zwangerschap corona krijgt, zijn er namelijk meer risico’s op complicaties.
Meer informatie in meerdere talen over het wel of niet nemen van een coronaprik tijdens de zwangerschap vindt u in onderstaande informatiekaarten.
Ik heb het coronavirus en zit in thuisisolatie; gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
Overleg met uw verloskundige wat u in uw geval kunt doen.
De laatste controles met de verloskundigen en gynaecologen gaan niet door. Heeft dit geen negatieve gevolgen voor de baby of voor mij?
In principe is wekelijkse controle niet nodig. Wanneer er echter aanwijzingen zijn voor bijvoorbeeld een verminderde groei van de baby, dan is een controle en/of echo wel nodig. Neem dan contact op met uw verloskundige.
Ik ben genezen van het coronavirus. Ben ik nu onder extra controle van een gynaecoloog?
Nee. Wanneer u het coronavirus heeft gehad, is er geen medische indicatie.
Is het in deze tijd wel verstandig om op controle te gaan in het ziekenhuis?
Uw verloskundige overlegt met u of er wel of niet een afspraak wordt gemaakt. Sommige vrouwen zullen echt moeten komen, bijvoorbeeld bij een te hoge bloeddruk of wanneer de baby niet goed groeit.
Mag mijn partner mee naar de afspraak?
Uw partner mag wel mee naar:
Partner mag niet mee naar de operatiekamer, als de partner verdacht wordt van het coronavirus of dit heeft, en er een keizersnede moet gebeuren.
Mag ik mijn kind meenemen naar mijn afspraak?
Helaas mag u uw kind niet meenemen naar een bezoek aan OLVG. Dit geldt ook voor een poliklinische- en echoafspraak.
Ik heb op dit moment het coronavirus, mag ik thuis bevallen?
Volgens het protocol van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) kan een zwangere vrouw met een actieve corona-infectie thuis bevallen onder leiding van een verloskundige. Omdat u momenteel het coronavirus heeft, zal de verloskundige wel extra op uw ademhaling letten. Wanneer deze afwijkend is, kan het zijn dat u alsnog naar het ziekenhuis moet.
Word ik in het ziekenhuis gescheiden van mijn baby als ik het coronavirus heb of ervan verdacht word?
Moeders worden in OLVG zo min mogelijk gescheiden van hun baby. Alleen als de baby op een neonatologie-afdeling op een zaal moet worden opgenomen, mogen ouders die (eventueel) corona hebben niet op bezoek komen. In alle andere situaties vinden wij dat de gevolgen van een scheiding van moeder en kind voor de emotionele binding en de borstvoeding in deze belangrijke eerste fase niet opwegen tegen een eventuele besmetting van het kind.
Is er in deze coronatijd nog wel tijd om bevallingen te begeleiden?
Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. De capaciteit is niet anders dan voorheen.
Is er een groter risico om met het coronavirus besmet te worden als ik in het ziekenhuis beval?
Bijna alle zorgverleners zijn gevaccineerd en inmiddels ‘geboosterd’. Daarnaast hebben wij aparte bevalkamers voor zwangeren met het coronavirus.
Zijn er speciale regels in deze 'coronatijd' bij een ziekenhuisbevalling?
Door het coronavirus kan uw bevalling iets anders verlopen dan normaal. Dit heeft te maken met het beschermen van onze medewerkers.
Er zijn angsten dat er geen verloskundigen beschikbaar zouden zijn vanwege het coronavirus. Is dat inderdaad zo?
Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. De capaciteit is niet anders dan voorheen.
Kun je tijdens de bevalling nog wel een ruggenprik (epiduraal) krijgen of staan alle anesthesiologen straks op de IC?
Ja, dat kan. Als er onverwachte omstandigheden zijn, kan het soms even duren voordat u de ruggenprik kunt krijgen. Dan bespreken we andere mogelijkheden voor pijnstilling met u.
Vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap vaak heftigere emoties. In deze tijd helemaal. Hoe komt dat en hoe ga je ermee om?
Als zwangere voelt u zich vaak extra kwetsbaar. Ook voelt u zich verantwoordelijk voor de gezondheid van de baby. Het is logisch dat emoties wat heftiger zijn. Probeer die emoties te accepteren zoals ze zijn. Het is niet erg dat u zich angstig of extra kwetsbaar voelt. Als u heel erg gespannen bent, ervaart u stress en als u dan overal leest dat stress erg is, raakt u nog meer gespannen. Belangrijk is dat u er iets mee doet, zoals mindfulness of yoga. Er zijn veel online cursussen.
Zwangere vrouwen die thuis zitten hebben nu heel veel tijd om te piekeren. Het is juist nu belangrijk om structuur aan te brengen in de dag en genoeg afleiding te zoeken. Ga bijvoorbeeld even naar buiten. Bewegen (fietsen, wandelen) is goed voor lichaam en geest.
Mag ik borstvoeding geven als ik het coronavirus heb?
Dit kan zeker. Borstvoeding is in het algemeen de beste voeding voor het kind. Voor zover nu bekend zijn de voordelen van borstvoeding groter dan de mogelijke nadelen, ook als u corona heeft.
Het belangrijkste risico voor het kind is het directe contact met de moeder en de mogelijke verspreiding van het virus via handen of druppels. Daarom raden we aan om goed op uw hygiëne te letten: handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, een eigen borstkolf of fles gebruiken en de borstkolf of fles goed schoonmaken na gebruik. Omdat u het virus kunt overbrengen aan de baby, kunt u overwegen om (gekolfde) voeding door een gezond persoon te laten geven. Bij pasgeborenen die worden opgenomen op de afdeling Neonatologie kunnen andere adviezen gelden zoals het dragen van een mondneusmasker en alleen afgekolfde moedermelk geven.
Kan de pasgeboren baby besmet raken met het coronavirus?
Ook pasgeboren baby’s kunnen het coronavirus krijgen. Omdat de incubatietijd 2 tot 14 dagen is, kan de baby tot 2 weken na het herstel van zieke gezinsleden coronaklachten krijgen. Baby’s kunnen ook ziek worden door andere virussen of bacteriën. Let daarom altijd goed op de algemene hygiënemaatregelen. Als u hoest of verkouden bent, houd dan minimaal 2 meter afstand van de baby, behalve bij de verzorging, zodat de kans om een virus over te dragen zo klein mogelijk wordt. Dit geldt ook voor andere gezinsleden met klachten.
Goede observatie van uw baby is belangrijk, zeker in de eerste weken na de geboorte. De verloskundige en (professionele) kraamzorg kunnen u daarbij helpen. Let op als uw baby:
Bespreek deze signalen dan met uw kraamverzorgende. Als deze er niet is en als u twijfelt, neem dan contact op met de verloskundige bij wie u onder controle bent. Zij kan u verder adviseren.
Kan ik met mijn pasgeboren baby de deur uit?
Ja, dit is geen probleem. Houdt u zich hierbij wel aan de regels van het RIVM.
Wat zijn de regels voor bezoek op het Anna Paviljoen (locatie Oost) en het Toorop paviljoen (locatie West)?
Voor bezoek op beide locaties gelden de volgende regels (deze regels gelden niet voor de partner, hij of zij mag altijd op bezoek komen, maar niet in- en uitlopen):
Mag ik kraambezoek ontvangen?
Kwetsbare groepen (mensen boven de 70 jaar en/of met een onderliggende ziekte zoals suikerziekte, longproblemen) komen liever niet op kraambezoek. Probeer out of the box te denken, plan bijvoorbeeld Skype-kraamvisite of organiseer een online kraamborrel.