Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Urodynamisch onderzoek is een inwendig onderzoek naar de functie van de lage urinewegen: de blaas en de sluitspier van de blaas. Zo kan de reden van urineverlies, het vaak moeten plassen of moeite hebben met plassen worden bepaald. Via de plasbuis en de endeldarm worden dunne slangetjes ingebracht om metingen te verrichten: de blaasinhoud, de blaasdruk, de afsluiting van de blaas, het eventuele urineverlies, de uitstroomsnelheid van de urine en de spanning in de bekkenbodemspieren.
Een volle blaas is bevorderlijk voor het onderzoek. Probeert u daarom met een gevulde blaas te komen. Indien u in de wachtkamer al erge aandrang voelt om naar het toilet te gaan, meldt dit dan aan de balie. De assistente zal u naar een speciaal toilet verwijzen.
Graag vanaf 24 uur voor het onderzoek geen vette zeep of bodylotion gebruiken.
Het onderzoek bestaat uit twee delen.
U plast uit op de onderzoeksstoel die is voorzien van meetapparatuur.
De verpleegkundige brengt via de plasbuis een slangetje in uw blaas en via de anus een slangetje in de endeldarm. Naast de anus worden plakkers aangebracht om de activiteit van de spieren van de bekkenbodem te meten.
De blaas wordt langzaam gevuld met water. De verpleegkundige vraagt u aan te geven wanneer u aandrang voelt om te plassen. U plast dan uit. Het onderzoek wordt herhaald. Als de blaas weer vol is, plast u opnieuw uit. Daarna worden de slangetjes verwijderd.
Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk zit en weinig praat tijdens het onderzoek, omdat er door teveel beweging een verstoring van het onderzoek ontstaat.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie of Gynaecologie.
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: 07 december 2017