Aandoeningen & behandelingen

Urineverlies bij mannenHiervoor kunt u terecht bij Urologie en Bekkenbodemcentrum Amsterdam

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen kunnen last hebben van urineverlies (urine-incontinentie). Vrouwen hebben een grotere kans op urine-incontinentie door zwangerschappen, bevallingen en de menopauze. Bij mannen komt dit meestal door een overactieve blaas. Bij een overactieve blaas is de blaas geprikkeld. Hierdoor kan er een plotselinge aandrang ontstaan om te moeten plassen. Urineverlies kan hierbij optreden. Dit heet urge-urineverlies of aandrang-urineverlies.

Hoe ontstaat het?

Vaak is een overactieve blaas het gevolg van een vergrote prostaat, blaasontsteking of slechte functie van de bekkenbodemspieren.

Het risico op incontinentie bij mannen wordt groter door:

  • ouder worden
  • roken
  • overgewicht
  • weinig lichaamsbeweging
  • een operatie aan de prostaat. Dan kan soms ook urineverlies optreden bij lopen, hoesten en niezen. Dit heet stress-incontinentie.

Behandeling

Afhankelijk van uw klachten doet de uroloog een voorstel voor onderzoeken en behandeling. De behandeling kan bestaan uit medicijnen, blaastraining of een operatie.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie of Bekkenbodemcentrum Amsterdam.