Aandoeningen & behandelingen

Uitzaaiingenu kunt hiervoor terecht bij Oncologische Zorg

Uitzaaiingen of metastasen zijn kwaadaardige tumoren op een andere plaats in het lichaam dan de oorspronkelijke (de primaire) tumor. Afhankelijk van het soort kanker en het stadium van de ziekte wordt er onderzoek gedaan of er uitzaaiingen in het lichaam aanwezig zijn.

Hoe ontstaat het?

  • Van een kwaadaardige tumor kunnen cellen losraken. Deze kankercellen kunnen via het bloed en/of de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen en ook daar uitgroeien tot gezwellen. Dit zijn uitzaaiingen (metastasen).
  • Bij een patiënt met borstkanker kunnen tumorcellen in de lever worden gevonden. Dit betekent meestal niet deze patiënt dan ook leverkanker heeft. Het betekent dat er uitzaaiingen zijn in de lever. Voor de behandeling van de tumoren is het belangrijk te weten om wat voor kankercellen het gaat.
  • Wat het hebben van een of meerdere uitzaaiingen betekent, is sterk afhankelijk van de locatie, het stadium van de primaire tumor en de uitzaaiingen. U kunt uw persoonlijke situatie met uw behandelend arts, verpleegkundig specialist en/of casemanager bespreken.

Klachten

De klachten die uitzaaiingen geven is sterk afhankelijk van waar de uitzaaiingen zich in het lichaam bevinden. Als er klachten zijn, die in verloop van een aantal weken, in intensiteit toe nemen of als u onzeker of bezorgd bent over een klacht. Dan kunt u contact opnemen met uw behandeld arts of verpleegkundig specialist.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Medische Oncologie.