Aandoeningen & behandelingen

Trabeculectomieu kunt hiervoor terecht bij Oogheelkunde

Een trabeculectomie is een glaucoomoperatie. Het doel van een trabeculectomie is om het zicht zo goed mogelijk te behouden. Hiervoor is het noodzakelijk om de oogdruk te verlagen. Verdere beschadiging van de oogzenuw wordt hiermee zo veel mogelijk voorkomen. Deze operatie is geschikt om de oogdruk zeer laag te maken.

Verloop

De operatie

  • Bij de operatie maakt de oogarts aan de bovenzijde van het oog net naast het hoornvlies een soort luikje. Onder dit luikje wordt een kleine opening gemaakt naar de voorste oogkamer van het oog (waar het kamerwater zich bevindt).
  • Vervolgens wordt het luikje met hechtinkjes weer op zijn plaats gezet, maar niet al te strak, zodat kamerwater uit het oog kan stromen tussen de hechtingen door.
  • Aan het einde van de operatie wordt het oogwit weer over het luikje gehecht, zodat het kamerwater niet naar buiten stroomt. Het komt achter het oog terecht en wordt in het lichaam opgenomen. U krijgt hier geen traanogen van.

Na de operatie

  • Na de operatie moet u gedurende enkele maanden genezingsremmende oogdruppels (Prednisolon of Dexamethason) druppelen om te voorkomen dat het luikje helemaal vastgroeit.

Vragen & contact

Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oogheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: 17 mei 2018