Home

Tovertafelsamen in beweging

De Tovertafel brengt mensen met dementie in midden- tot late fase samen in beweging. De vrolijke (groeps)activiteit creëert bovendien waardevolle interacties tussen de patiënten, hun zorg-medewerkers en familieleden.

De concept is ontwikkeld door dr. ir. Hester Le Riche tijdens haar promotieonderzoek aan de faculteit Industrieel Ontwerpen (TU Delft) en Klinische Neuropsychologie (VU Amsterdam).

De Tovertafel komt in de huiskamer van de afdeling Geriatrie op B7 in OLVG, locatie West. bestaat uit een projector die beelden op een tafel projecteert. De ouderen die rond de tafel zitten kunnen de beelden aanraken en beginnen met spelen. Er verschijnen bewegende beelden op tafel. Mensen kunnen bijvoorbeeld de vissen vangen, de vlinders van de tafel vegen of bloemen groter of kleiner maken. Daarnaast kunnen ze de muzieknoten die verschijnen een bekend liedje (van vroeger) laten spelen. 

Beweging

Patiënten worden door middel van de Tovertafel gestimuleerd om te bewegen. Beweging bij ouderen is erg belangrijk om te voorkomen dat ze tijdens een opname te veel spiermassa verliezen en minder mobiel worden. Daarnaast zorgt de Tovertafel ervoor dat mensen mentaal geprikkeld worden. Dit helpt verwardheid verminderen of zelfs voorkomen. Daarnaast biedt de Tovertafel ook afleiding en gezelligheid! 

Afdeling Geriatrie

Op de afdeling Geriatrie worden mensen opgenomen die ouder dan 65 jaar zijn. Deze mensen hebben meestal meerdere ziektebeelden tegerlijkertijd. Dat kunnen lichamelijk klachten zijn zoals uitdroging, longontsteking of bijwerkingen van medicatiegebruik. Maar ook wanneer iemand zonder duidelijke reden valt of geheugenproblemen heeft, kan hij/zij opgenomen worden op de afdeling Geriatrie. 

Vaak spelen psychische ziektebeelden, zoals depressie, ook een rol in de opname. Wanneer iemand meedere klachten heeft, en het moeilijk te achterhalen wat de oorzaak is, worden ze opgenomen.