Home

Sprekers drugs in de stad, het hart in extase

 

 

 

 

 

Robert Riezebos

Cardioloog, OLVG

Robert Riezebos (44), cardioloog en hoofd van het OLVG Hartcentrum, werkt al jaren als gespecialiseerd cardioloog in het Amsterdamse stadsziekenhuis: ‘Het hart is de meest interessante en complexe spier, de motor van ons lichaam.’
In Nederland geldt hij als een autoriteit op wat hij “typisch grootstedelijke problematiek” noemt: schade aan hart en bloedvaten als gevolg van stimulerende drugs, zoals  cocaïne, xtc  en amfetamine.  Robert: ‘Ik zie regelmatig mensen met acute hart- en vaatproblemen door recreatief drugsgebruik. Vaak uitgaanspubliek, maar ook jongere mensen die zich vooral richten op hun drukke baan. Bij veel gebruikers zijn de gevolgen voor het hart op korte én lange termijn nog onderbelicht.’ Robert werkt nauw samen met de artsen van de Spoedeisende Hulp (SEH) van OLVG – de grootste en drukste SEH van Nederland. Met hen doet hij onderzoek naar de behandeling van pijn op de borst bij mensen die cocaïne en andere stimulerende middelen hebben gebruikt.

 

 

 

 

 

 

Ton Nabben

Drugsonderzoeker, Bonger Instituut voor Criminologie (UvA)

Ton Nabben (57) is als drugsonderzoeker en docent verbonden aan het Bonger Instituut voor Criminologie (UVA) in Amsterdam. Hij is een erkend drugsexpert en heeft speciale aandacht voor het uitgaansleven, recreatief drugsgebruik, drugstrends en beleid. Sinds begin jaren negentig volgt hij ontwikkelingen binnen de scene op de voet. Systematisch onderzoekt hij trends en golfbewegingen in middelengebruik, en plaatst ze in maatschappelijke context. Ook is hij nauw betrokken bij de Amsterdamse monitor naar alcohol en drugsgebruik onder jonge Amsterdammers (Antenne) van Jellinek Preventie.

 

 

 

 

 

 

Presentator: Geraldine Kemper

Geraldine Kemper (28) is onder andere bekend als presentator van programma’s als Try Before You Die en Spuiten en Slikken, waarin ze kennis maakte met talloze soorten drugs. In dit laatste programma probeert ze van alles op het gebied van seks en drugs voor het oog van de camera, in haar eigen rubriek ‘Gerries eerste keer’.
In 2013 behaalde Kemper de finale van Expeditie Robinson. Tegenwoordig maakt ze nog steeds verschillende items voor ‘Spuiten en Slikken’ en reist ze de wereld rond voor ‘Spuiten en Slikken op Reis’ en ‘3 op Reis’.