Aandoeningen & behandelingen

Schouder - frozen shoulderu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Een frozen shoulder betekent letterlijk een bevroren schouder. Andere benamingen zijn een vastzittende schouder, stijve schouder en capsulitis adhesiva.

Hoe ontstaat het?

Bij een frozen shoulder is het kapsel van het schoudergewricht verkort geraakt. Verklevingen in het gewrichtskapsel rond het schoudergewricht zorgen ervoor dat de schouder stijf wordt. Dit veroorzaakt pijn en het zorgt dat u uw schouder minder goed kunt bewegen. Een frozen shoulder kan veroorzaakt worden door een schildklieraandoening, diabetes mellitus (suikerziekte), littekenweefsel door beschadiging van de schouderpezen of operatie aan de schouder.

Klachten

Kenmerkend is dat u uw schouder in alle richtingen minder goed kunt bewegen. De pijn bij een frozen shoulder kan zeurend zijn en/of stekend en de pijn kan continu zijn of met aanvallen komen (vooral ’s nachts). De pijn zit aan de voorkant van de schouder en vaak in de bovenarm. De schouder kan niet goed bewogen worden, ook niet als een ander dit probeert. U voelt dit vooral bij activiteiten als aan- en uitkleden, als u iets uit een hoge kast wilt pakken en bij autorijden.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.