Aandoeningen & behandelingen

Schouder en bovenarm - Gebroken sleutelbeenu kunt hiervoor terecht bij Traumachirurgie en Gipskamer

De sleutelbeenbreuk (claviculafractuur) is één van de meest voorkomende botbreuken. De breuk geneest bijna altijd gemakkelijk en er ontstaan zelden complicaties. Bij kinderen is meestal sprake van een ‘twijgbreuk’. Dit betekent dat het bot gebroken is, maar het beenvlies dat er omheen zit, nog heel is.

Verloop

Onderzoek

De arts kan na lichamelijk onderzoek meestal met zekerheid vaststellen of uw sleutelbeen gebroken is. Alleen bij twijfel laat de arts een röntgenfoto maken.

Behandeling

Bij de meeste mensen herstelt de sleutelbeenbreuk goed door enkele weken een sling te dragen en rust te houden. Een eenvoudige pijnstiller zoals paracetamol is voldoende tegen de pijn. De stand van het sleutelbeen kan door de breuk sterk afwijken. Meestal neemt die afwijking tijdens de eerste week af. In uitzonderlijke gevallen is een operatie wenselijk.  

 

Na de behandeling

 • De meeste mensen kunnen na vier tot zes weken hun arm weer goed boven het hoofd bewegen. Ook de meeste arbeid is dan weer mogelijk. Wacht met zware lichamelijke arbeid, waarbij de schouder veel wordt belast, tot acht weken na de breuk.
 • Lukt het niet om uw arm boven het hoofd te bewegen? Neem dan contact op met uw huisarts of specialist. Hij kan beoordelen of u hulp nodig heeft van een fysiotherapeut.
 • Nadat de breuk is genezen, kan een verdikking van het bot zichtbaar blijven op de plaats van de breuk. Ook kan de schouder wat verkort zijn, doordat het sleutelbeen door de breuk korter is geworden. Dat heeft meestal geen invloed op het functioneren van de schouder.
 • Het is meestal niet nodig om na het herstel het sleutelbeen te laten controleren door uw specialist. Het is ook niet nodig om met röntgenonderzoek vast te stellen of de breuk genezen is. Bij twijfel kan de huisarts of specialist door lichamelijk onderzoek vaststellen of de genezing goed verloopt.

Instructies voor herstel

Voor een goed herstel adviseren wij u onderstaande instructies op te volgen.

 • ‘Luister’ naar de pijn.
 • Als u geen pijnklachten meer heeft, is de mitella niet meer nodig.
 • Alles wat mogelijk is, zonder dat dit pijn veroorzaakt, is toegestaan.

Instructies voor volwassenen

 • Draag de sling drie tot vijf weken. De laatste twee weken hoeft dat niet de hele dag.
 • U kunt de sling nachts en tijdens douchen of baden afdoen.
 • Zodra u minder pijn aan de schouder heeft, kunt u beginnen met een draaioefening met de schouder, om te voorkomen dat de schouder stijf wordt. Buig het bovenlichaam voorover. De arm in de sling komt vrij te hangen en u kunt nu draaiende bewegingen maken met uw schouder. Na een paar dagen oefenen kunt u steeds grotere draaiende bewegingen maken.

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de een van onderstaande afdelingen:

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Traumachirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: 16 november 2021