Aandoeningen & behandelingen

Schouder - AC-luxatie u kunt hiervoor terecht bij Traumachirurgie

Bij een AC-luxatie is het gewricht tussen het schouderdak en het sleutelbeen uit de kom. Een AC- luxatie veroorzaakt pijn in de schouder. Het komt vooral voor bij jonge actieve volwassenen, bijvoorbeeld na een val op de schouder. De ernst van de AC-luxatie is afhankelijk van de uitgebreidheid van de schade aan het gewrichtskapsel tussen schouderblad en sleutelbeen en de verstevingsbanden (ligamenten).

Ontstaan AC-luxatie

Een luxatie ontstaat meestal door een val en is zichtbaar doordat het uiteinde van het sleutelbeen te hoog staat.

Klachten

Er meestal sprake van zwelling rondom het AC-gewricht en pijn bij het bewegen van de schouder. Kenmerkend is dat elleboog van de aangedane schouder wordt ondersteund door de andere hand, om een pijnlijke afhangende schouder te voorkomen

Behandelingen

Meestal kan een AC-luxatie conservatief (zonder operatie) worden behandeld. In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor een operatieve behandeling. Bij bovenhandse sporters, actieve personen, mensen die zwaar werk verrichten gecombineerd met een ernstige beschadiging van de verstevigingsbanden kan er gekozen worden voor een operatie.

Geen operatie

Deze behandeling is gericht op het aanpassen van de belasting van de schouder onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het normale herstel proces na een AC-luxatie kan 1 tot 3 maanden duren.

Fysiotherapie

U mag zelf kiezen bij welke fysiotherapeut u traint. Het is aan te raden om een fysiotherapeut te benaderen die gespecialiseerd is in aandoeningen van de schouder. De fysiotherapeut gaat u helpen om een goede functie van de arm en schouder terug te krijgen en te optimaliseren.

Operatie: stabilisatie van het AC gewricht

Bij deze operatie wordt het sleutelbeen weer op de hoogte van het schouderdak gebracht en in deze stand vast gemaakt met speciale hechtdraden tussen het sleutelbeen en een lager gelegen botstructuur van de schouder (processus coracoideus). De operatie wordt uitgevoerd via een open procedure of via een kijkoperatie (arthroscopie). Bij een open procedure maakt de orthopedisch chirurg een snee van ongeveer zes centimeter aan de voorkant van de schouder. Voor de stabilisatie wordt gebruik gemaakt van hamstring pezen uit de knie. Bij een kijkoperatie maakt hij drie à vier steekgaatjes van een centimeter, waardoor hij (na het opblazen van de schouder met water) een kijkbuisje en hulpinstrumenten kan inbrengen. Hiermee wordt het totale schoudergewricht bekeken wordt en vervolgens de stabilisatie uitgevoerd. De operatie duurt ongeveer 60 tot 90 minuten.

Voorbereiding

Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor en 4 weken na de operatie stopt met roken. Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

Na de behandeling

U krijgt na de operatie een ondersteunende band (shoulder immobiliser) voor 2 weken. Hierna gaat u starten met oefenen, onder begeleiding van de fysiotherapeut. Een deel van de hamstringpezen is gebruikt hierdoor kan het prettig zijn om tijdelijk een kruk te gebruiken. Na 2 weken komt u terug op de polikliniek voor een wondcontrole en na 3 maanden voor een functiecontrole.

Verkeer

Houd er rekening mee dat u na de operatie geen auto mag rijden en niet mag fietsen. Totdat de pijn minder is en u een goede controle over de arm en schouder heeft, zodat deelnemen aan het verkeer verantwoord is.

Fysiotherapie

U mag zelf kiezen bij welke fysiotherapeut u traint. Het is aan te raden om een fysiotherapeut te benaderen die gespecialiseerd is in aandoeningen van de schouder. De fysiotherapeut gaat u helpen om een goede functie van de arm en schouder terug te krijgen en te optimaliseren.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met afdeling Traumachirurgie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Traumachirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: 20 oktober 2021