Aandoeningen & behandelingen

Sacropexie: operatie bij verzakkingU kunt hiervoor terecht bij Bekkenbodemcentrum Amsterdam en Gynaecologie

Een sacropesie is een operatie die wordt uitgevoerd als uw bekkenbodemorganen, zoals blaas, baarmoeder en endeldarm, ernstig zijn verzakt (prolaps). Ook bij een opnieuw ontstane verzakking (recidief) of een verzakte dunne darm (enterokèle) is een sacropexie vaak een goede methode om een verzakking te herstellen.

Tijdens de operatie plaatst de arts een zacht, synthetisch matje in uw buik. Dit trekt de verzakte bekkenbodemorganen op en herstelt de ligging van de organen.

Verloop

Voorbereiding

Voorafgaand aan de opname heeft de patiënt een afspraak bij de Polikliniek Pre-operatief Onderzoek (PPO). Hier heeft de patiënt een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie.

De behandeling

Op de poliklinische afspraak is met de patiënt besproken op welke manier de gynaecoloog opereert. Dit kan via een snee in de buik (laparatomie) of door middel van een kijkbuisoperatie (laparoscopie). De operatie via een buiksnee duurt ongeveer 2 uur, een kijkbuisoperatie duurt 3 tot 4 uur.

Tijdens de operatie zet de gynaecoloog de verzakte organen op hun plek terug met een matje van gaas, ook wel een mesh-implantaat genoemd. Het mesh-implantaat heeft kleine openingen. Het lichaamsweefsel groeit hier doorheen. Dit maakt het weefsel sterker. De verzakte organen rusten op dit matje en komen zo weer op de goede plek te liggen. Als de patiënt de baarmoeder nog heeft, haalt de gynaecoloog deze niet weg.

Na de behandeling

Na de operatie heeft de patiënt een slangetje (katheter) in de blaas. De verpleegkundige verwijdert de katheter na 3 dagen. Met een echo of met een katheter kijkt de verpleegkundige of de blaas bij het plassen voldoende leeg is. Als dat niet lukt, krijgt de patiënt soms opnieuw een katheter voor enkele dagen. De patiënt blijft na de operatie meestal enkele dagen tot een week in het ziekenhuis. De duur van de opname hangt af van het herstel na de operatie.

Risico's van de sacropesie

Er bestaat een kleine kans op de volgende complicaties tijdens en na de operatie:

 • beschadiging van de blaas of endeldarm
 • nabloeding
 • blaasontsteking
 • wondinfectie
 • problemen met het op gang komen van het plassen
 • urine-incontinentie
 • afslijting van het implantaat door de vaginawand
 • seksuele problemen

Tips

 • Neem mee

  Geldig legitimatiebewijs, verzekeringspasje, verwijsbrief
 • Overzicht medicatie

  Gebruikt u medicatie? Vergeet dan niet een actueel medicatieoverzicht mee te nemen (gratis via de apotheek).
 • Meld u eerst bij de balie

  Voordat u plaatsneemt in de wachtruimte kunt u zich melden bij de balie.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de een van onderstaande afdelingen: