home

Rug - scoliose : u kunt hiervoor terecht bij Kindergeneeskunde

Scoliose is een zijdelingse verkromming van de ruggengraat (wervelkolom). Hierdoor kunnen één of twee bochten in de wervelkolom ontstaan. OLVG heeft een gespecialiseerd team voor de behandeling en begeleiding van (vaak jonge) patiënten met scoliose.

Wanneer de wervelkolom naar één kant kromt wordt dit een C-bocht genoemd. Meestal zijn er echter twee bochten; een zogenaamde S-bocht. Daarnaast is er ook een draaiing van de ruggengraat mogelijk. Hierdoor ontstaat een bolling van de ribben aan de rugzijde (op borsthoogte). Dit wordt een bochel of een gibbus genoemd.

Hoe ontstaat het?

In 80% van de gevallen is de oorzaak van het ontstaan van een scoliose tijdens de groei onbekend (idiopatische scoliose). De gemiddelde leeftijd waarop de scoliose zich openbaart tijdens de groei is 10 jaar. Scoliose komt bij meisjes tien keer vaker voor dan bij jongens.

Een scoliose kan ook op oudere leeftijd ontstaan door slijtage van de wervelkolom (degeneratieve scoliose). Scoliose is soms al bij de geboorte aanwezig door een afwijking van de wervels (congenitale scoliose). Een scoliose kan ook veroorzaakt worden door  het onvoldoende functioneren van de spierspanning, zoals bij spasticiteit, spierziektes en open ruggetje (neuromusculaire scoliose). 

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Kindergeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Kindergeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: