Aandoeningen & behandelingen

Rota- en adenovirusu kunt hiervoor terecht bij Kindergeneeskunde

Iedereen kan worden besmet met het rota- en adenovirus, maar kinderen in de leeftijd van 0 tot 24 maanden zijn er het meest gevoelig voor. Zij krijgen bij besmetting klachten als diarree en braken. Zonder behandeling kunnen deze klachten leiden tot uitdroging.

Hoe ontstaat het?

Het rota- en adenovirus is vooral actief in het najaar en de winterperiode. Het is zeer besmettelijk en wordt overgedragen door direct contact met besmette ontlasting of braaksel. Maar ook door contact met voorwerpen (zoals speelgoed) die al dan niet zichtbaar besmet zijn, vindt overdracht plaats. Buiten het lichaam, op handen en voorwerpen, kan het virus nog een tijdje blijven leven.

Klachten

De klachten zijn diarree, braken, koorts en buikpijn. Braken en diarree leiden tot vochtverlies en als gevolg hiervan kunnen kinderen uitdrogingsverschijnselen krijgen.

Diagnose en behandeling

In het laboratorium wordt de ontlasting van uw kind onderzocht op de aanwezigheid van het rota- en adenovirus. De behandeling is gericht op het voorkomen of eventueel behandelen van uitdroging. Het gewicht van uw kind zal goed in de gaten gehouden worden.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Kindergeneeskunde.