home

Radiumtherapie : pijnbestrijding met radium-223

Als kanker is uitgezaaid in de botten kan een behandeling met radiumtherapie helpen tegen de pijn. De behandeling vermindert de kans op een botbreuk en remt de uitzaaiingen in de botten. De behandeling gebeurt met een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof: radium-223. De behandeling duurt 15 minuten.

Over radiumtherapie

De uitzaaiingen in de botten kunnen de radioactieve vloeistof radium-223 opnemen. De uitzaaiingen kunnen dan bestraald worden. Bestralen maakt de tumorcellen kapot en de uitzaaiingen kleiner. Hierdoor wordt uw ziekte geremd. Uw pijn neemt af en u krijgt minder snel botbreuken.

Zo bereidt u zich voor

  • U mag gewoon eten en drinken voor uw behandeling. Extra voorbereiding thuis is niet nodig.
  • De arts controleert of uw lichaam en beenmerg sterk genoeg zijn voor de behandeling. U krijgt 1 week voor elke behandeling een bloedonderzoek.
  • Heeft u een urinekatheter of gebruikt u incontinentiemateriaal? De arts legt uit hoe u deze materialen gebruikt tijdens de behandeling.
  • U mag iemand meenemen als u dat fijn vindt. Bij dit onderzoek gebruiken we een radioactieve vloeistof. Daarom mag u geen zwangere vrouw of een kind jonger dan 10 jaar meenemen naar dit onderzoek.

Zo gaat de behandeling

De therapie is meestal 1 x per 4 weken. U krijgt de radioactieve vloeistof via een injectie in een bloedvat. U krijgt in totaal 6 injecties. De behandeling duurt 15 minuten.

Naar huis

U mag na uw behandeling meteen naar huis. U kunt zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer.

Adviezen voor thuis

De radioactieve vloeistof blijft in uw lichaam. De radioactieve vloeistof is niet besmettelijk voor andere mensen. Wel zit de radioactieve vloeistof in uw ontlasting en urine. Tot 1 week na de behandeling is het belangrijk om de volgende adviezen op te volgen:

  • plas zittend op het toilet, ook als u een man bent
  • spoel het toilet 2 keer door
  • gebruik altijd toiletpapier
  • was uw handen altijd met zeep
  • raak niets aan voordat uw handen schoon zijn

Lichaamsvloeistoffen

Let erop dat u de week na de behandeling voorzichtig bent met: ontlasting, urine, bloed, wondvocht en braaksel. Volg de volgende adviezen op:

  • Ruim druppels of spetters meteen op. Gebruik hiervoor het liefst wc-papier. Was na het opruimen heel goed uw handen. Iemand die u helpt, moet ook de handen wassen.
  • Kleding met druppels en spetters moeten meteen in de was. Doe geen andere was hierbij.
  • In de week na de behandeling kunt u geen bloedonderzoek, ontlastingonderzoek of urineonderzoek laten doen.

Seksualiteit

  • U mag seks hebben als u een radiumbehandeling krijgt. Gebruik wel condooms in de periode van de behandelingen en in de eerste 6 maanden na de behandeling.
  • Heeft u een kinderwens? Wij adviseren om uw kinderwens uit te stellen tot 6 maanden na de behandeling.

Werken

U mag weer werken als u zich goed voelt. Met uw arts en de bedrijfsarts bespreekt u wanneer u weer kunt werken.  

Zo gaat het verder

In de weken na een radiumbehandeling kan het aantal witte bloedcellen, het aantal bloedplaatjes en het hemoglobinegehalte in het bloed dalen. Het is daarom nodig om het bloed te controleren. De arts bespreekt met u hoe vaak uw bloed gecontroleerd moet worden.

Bel de afdeling Nucleaire Geneeskunde voor vragen en voor het maken van een vervolgafspraak.

Mogelijke bijwerkingen

  • Soms krijgt iemand klachten van de radioactieve vloeistof zoals misselijkheid, diarree en braken. Deze klachten gaan meestal snel over.
  • Soms raken de uitzaaiingen geïrriteerd. U krijgt pijn of de pijn wordt erger. Dit duurt meestal een paar dagen. In overleg met uw arts kunt u dan extra pijnstillers gebruiken.
  • Door de behandeling kan het aantal witte bloedcellen en bloedplaatjes in uw bloed verminderen. U krijgt dan blauwe plekken en klachten van verkoudheid, koorts en vermoeidheid. Bespreek deze klachten tijdens uw vervolgafspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde, locatie West, route 12
020 510 88 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.45 uur)
nucleairegeneeskunde@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: