Aandoeningen & behandelingen

Psychosociale zorg bij kankeru kunt hiervoor terecht bij Oncologische Zorg

Een ziekte als kanker kan uw dagelijks leven op allerlei manieren beïnvloeden. Bijvoorbeeld hoe u zich voelt en hoe u in het leven staat. Het kan van invloed zijn op uw sociale contacten, relatie, gezin, werk of studie. U kunt zich enige tijd somber, lusteloos of prikkelbaar voelen. U kunt uw klachten bespreken met uw casemanager. Daarnaast zijn er hulpmiddelen beschikbaar om inzicht te krijgen in de last die u ervaart van uw ziekte. Soms is gespecialiseerde hulp van bijvoorbeeld een psycholoog of maatschappelijk werk nodig is om u verder te helpen.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik zelf doen?

  • Praat erover met mensen waarbij u zich op uw gemak voelt, zoals uw gezin, naaste familie of goede vrienden.
  • Sommige patiënten vinden het prettig de emoties van zich af te schrijven in bijvoorbeeld een dagboek of blog.
  • Houd u vast aan uw gebruikelijke activiteiten en structuur, dit geeft het meeste houvast.
  • Zoek afleiding.
  • Zoek een activiteit waarin u uw emoties kwijt kunt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van bewegen of sport maar ook in activiteiten als muziek maken, tekenen/ schilderen of dansen.
  • Zoek extra ondersteuning als het u teveel wordt.

Zijn er hulpmiddelen beschikbaar

Lastmeter

De lastmeter is gemaakt om inzicht te krijgen in de behoefte aan psychosociale zorg (bijvoorbeeld van een psycholoog of maatschappelijk werker). Uw casemanager zal u uitnodigen de lastmeter in te vullen en aan de hand van de antwoorden in gesprek gaan over de verschillende onderwerpen. U krijgt de lastmeter op een verschillende momenten tijdens de behandeling aangeboden, vanaf start van de behandeling tot en met het nazorggesprek. Op de Lastmeter kunt u aangeven hoeveel last u hebt van problemen, klachten en zorgen tijdens uw behandeling.

De lastmeter bestaat uit: 

  • Een thermometer (op papier) waarop u met een cijfer van 0 tot 10 kunt aangeven hoeveel last u de afgelopen week hebt gehad van uw ziekte (0 = helemaal geen last, 10 = extreem veel last).
  • Een vragenlijst waarop u kunt aangeven of u de afgelopen week problemen hebt ervaren op lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch of spiritueel gebied.

​​​​​De Lastmeter is ontwikkeld in een landelijke samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO) en KWF Kankerbestrijding.

Oncokompas

De diagnose kanker heeft een grote invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen. U wilt in deze situatie zo goed mogelijk verder met uw leven, ondanks uw ziekte. Met Oncokompas2.0 neemt u de regie in eigen hand. U krijgt een compleet en persoonlijk overzicht met tips en adviezen voor de ondersteuning die bij u past. Voor meer informatie zie: www.oncokompas.nl

Vragen & contact

Heeft u vragen? Dan kunt u deze met uw casemanager bespreken. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologische Zorg van OLVG. Laatst gewijzigd: 18 september 2019