Aandoeningen & behandelingen

Prostaatklachtenu kunt hiervoor terecht bij Urologie

Sommige mannen krijgen of hebben (op latere leeftijd) klachten die samenhangen met het groter worden van de prostaat. Aandoeningen die kunnen ontstaan zijn een prostaatontsteking (prostatitis) of prostaatpijn (prostatodynie).  

Hoe ontstaat het?

De prostaat is een klier die om de plasbuis heen ligt, daar waar de plasbuis de blaas uitkomt en overgaat in de penis. De prostaat voegt vocht toe aan de zaadcellen die in de testikels worden aangemaakt. De prostaat is met name van belang voor de vruchtbaarheid, niet voor de seks. Het prostaatvocht houdt de zaadcellen in leven tijdens hun tocht naar de eicel.

De prostaat gaat bij een aantal mannen boven de 45 jaar groeien. Hierdoor kan de plasbuis in zijn geheel of gedeeltelijk worden dichtgedrukt en kunnen problemen ontstaan.

Prostaatontsteking

Bij een prostaatontsteking (prostatitis) is er soms sprake van een infectie (met bacteriën) van het klierweefsel van de prostaat. Prostaatontstekingen kunnen vermoedelijk ook ontstaan door prikkelende stoffen of irritatie vanuit de omgeving. Bij een bacteriële infectie komt deze bijna altijd voort uit een blaasontsteking, hoewel deze soms niet opgemerkt wordt, omdat er gelijk ook prostaatklachten zijn. Andere omstandigheden waaronder prostatitis kan ontstaan zijn:

  • weinig urineproductie
  • verminderde weerstand
  • agressieve bacteriën
  • bepaalde geslachtsziekten

Prostaatpijn

Prostaatpijn (prostatodynie) is een uiting bij spanning (stress) die meestal niets te maken heeft met een aandoening van de prostaat. Net als spanningshoofdpijn door een gespannen nek of schouders kan ontstaan, zo kan ook het prostaatgebied, prostaat, blaas, plasbuis en bijbal bij stress geïrriteerd raken en pijnklachten geven. Vaak is er dan niets aan de hand met de blaas of prostaat, maar is er een overmatige spanning in de spieren van de bekkenbodem, die zich bevindt tussen schaambeen en staartbeen.

Klachten

De klachten hebben bijna altijd iets te maken met het urineren: vaak urineren met meestal een aarzelend begin, een slappere straal waarbij persen geen duidelijke verbetering geeft, nadruppelen, een branderig gevoel bij het plassen of het gevoel hebben dat de blaas niet helemaal leeg komt. Ook neemt het aantal keren dat u ‘s nachts moet plassen toe.

Prostaatontsteking

Vaak gaat een prostaatontsteking gepaard met pijn. Deze pijn kan voorkomen:

  • in de onderbuik
  • in de liezen
  • in de rug
  • tussen de anus en de balzak.

Hiernaast kan het voorkomen dat het lijkt alsof u vaker moet plassen. Maar als u plast, dan is dit meestal een kleinere hoeveelheid dan normaal en met een zwakkere straal. Vaak kan het ook moeilijk zijn de plas op te houden en kan het plassen branderig aanvoelen. In sommige gevallen kunt u koorts krijgen en/of zich algeheel ziek voelen. Al deze symptomen komen meestal plots op en zijn vaak erg hevig.

Prostaatpijn

Prostaatpijn uit zich in regelmatig terugkerende, vage pijnklachten in onderbuik, liezen en kruis. Het kan optreden na een zaadlozing of juist ervoor, of ook helemaal niet. Prostaatpijn is een uiting bij spanning (stress) die meestal niets te maken heeft met een aandoening van de prostaat. De term prostatodynie is daarom eigenlijk verouderd.

 

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: 06 november 2017