Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Een gezond eetpatroon levert alle bouw- en brandstoffen die het lichaam nodig heeft. Hoeveel voedingsstoffen iemand precies nodig heeft hangt af van leeftijd, geslacht, gewicht, activiteiten (werk, sport) een eventuele zwangerschap of (herstel van) ziekte. Maar over het algemeen komt het erop neer dat u gevarieerd en niet te veel of juist te weinig eet.
OLVG-diëtist en leefstijlcoach Jolanda Verlinde geeft een aantal tips die u kunt toepassen voor een beter voedingspatroon. |
Varieer | In de ene groente-, fruit- of graansoort zitten andere vitaminen en mineralen dan in de andere soort. Het is daarom belangrijk om te variëren. Neem de ene dag bijvoorbeeld aardappelen bij de warme maaltijd, en een andere dag rijst, pasta, couscous, quinoa of een wrap. Als ontbijt of lunch kunt u in plaats van een boterham ook eens havermout of (suikervrije) muesli eten. |
Eet meer groente en fruit |
Regelmatig groente en fruit eten verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. Ook bevatten groente en fruit relatief weinig calorieën en veel vezels. Het is goed om elke dag minimaal 250 gram groenten en 2 stuks fruit te eten. Door ook groente of fruit te eten bij het ontbijt, de lunch of als tussendoortje, komt u makkelijker aan de aanbevolen hoeveelheid per dag. |
Gebruik minder zout | Te veel zout kan zorgen voor een hoge bloeddruk en nierschade. Voeg weinig zout en bouillonblokjes toe en geef in plaats daarvan het eten meer smaak door (verse) kruiden en specerijen te gebruiken. Probeer weinig gebruik te maken van kant-en-klaar-producten en soepen en sauzen uit pakjes, maar maak zoveel mogelijk zelf met verse producten. |
Eet voldoende vezels | Voedingsvezels zijn goed voor de darmen. Voeding met veel voedingsvezels geeft ook sneller een vol gevoel, waardoor het gemakkelijker is om wat minder te eten. Vezels zitten in volkorenproducten, peulvruchten, groente en fruit. Tips om meer vezels te eten: vervang witte pasta door volkoren pasta of pasta op basis van linzen, neem als tussendoortje wat gedroogde abrikozen of pruimen en eet tenminste 1x per week peulvruchten. |
Eet vaker goede vetten |
Eet wat vaker goede vetten. Met goede vetten bedoelen we onverzadigde vetten. Die zijn beter voor uw hart- en bloedvaten dan verzadigde vetten. Onverzadigde vetten zitten vooral in vette vis, avocado en noten. Op kokosolie na, bevatten ook alle oliesoorten vooral goede, onverzadigde vetten. |
Wees voorzichtig met alcohol | Vroeger werd wel gezegd dat 1 glas wijn per dag gezond zou zijn, maar dat blijkt niet juist. Er is dus geen reden om voor uw gezondheid alcohol te drinken. Regelmatig alcohol drinken verhoogt onder andere het risico op verschillende soorten kanker en leverziekten. Drink dus zo min mogelijk alcohol. Wanneer u toch een alcoholische drank neemt, houd het dan bij 1 glas per dag. |
Gebruik minder suiker | De gemiddelde Nederlander eet 110 gram suiker per dag. Dat zijn toegevoegde én natuurlijke suikers. Als u veel suiker eet, heeft u een grotere kans op overgewicht, diabetes, een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Uw suikerinname kunt u verminderen door geen suiker toe te voegen aan koffie en thee. Drink ook zo min mogelijk dranken met suiker, zoals frisdrank en vruchtensap. Rietsuiker, bruine suiker, honing en palmsuiker zijn net zo ‘slecht’ als gewone suiker. Probeer liever te wennen aan wat minder zoete gerechten en dranken. |
Wanneer u vragen heeft over uw voeding, kunt u naar een diëtist gaan. Bijvoorbeeld als u een specifiek dieet wilt volgen, wanneer u zich afvraagt of u wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt of wanneer u ongewenst te veel in gewicht aankomt of afvalt.
Meestal kunt u zonder verwijzing van een arts bij een diëtist buiten het ziekenhuis terecht. Veel huisartspraktijken werken samen met een diëtist. Ook zijn er diëtisten die gespecialiseerd zijn in bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld kinderen of topsporters. Per jaar wordt 3 uur diëtistische zorg door de basisverzekering vergoed. Bij bepaalde ziekten of aandoeningen verwijst uw OLVG-specialist u door naar een diëtist van OLVG.