Aandoeningen & behandelingen

PrEPu kunt hiervoor terecht bij Hiv-behandelcentrum

PrEP (Pre Expositie Profylaxe) is een pil die je slikt om te voorkomen dat je een hiv infectie oploopt. Er zitten 2 medicijnen in deze pil: Emtricitabine en Tenofovir. Deze medicijnen zorgen ervoor dat hiv zich niet kan vermenigvuldigen in de afweercellen.
 

Verloop

Indien je PrEP wilt gaan gebruiken, is de huisarts of de GGD het eerste aanspreekpunt. Het OLVG verstrekt geen PrEP. Het OLVG biedt wel ondersteuning aan huisartsen indien zij vragen hebben over de begeleiding van patiënten bij het slikken van PrEP.

Het is niet verstandig om PrEP via internet te bestellen en zonder begeleiding te slikken. Het is namelijk van groot belang dat je, indien je PrEP gaat gebruiken, eerst wordt gecontroleerd op hiv en alle andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Ook wordt je nierfunctie gecontroleerd. Als alle waarden goed zijn, kun je starten en volgt er elke drie maanden een zelfde test.

Als je toch PrEP gaat gebruiken zonder begeleiding, dan kan dat gevaar opleveren voor je gezondheid. Als je namelijk toch, zonder het te weten, hiv positief bent, kan het hiv virus resistent worden aangezien alleen de PrEP niet een volledige behandeling voor hiv is. Ook PrEP gebruik bij een slechte nierfunctie kan gevaarlijk zijn.
 

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Hiv-behandelcentrum.