Aandoeningen & behandelingen

PEP-behandelingu kunt hiervoor terecht bij Hiv-behandelcentrum

Bent u korter dan 72 uur geleden mogelijk besmet geraakt met hiv? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de GGD. U komt mogelijk in aanmerking voor een PEP-kuur.

PEP is de afkorting van Post Exposure Prophylaxis. Dit betekent preventieve behandeling na blootstelling aan hiv.

  Verloop

  De behandeling

  Een PEP-kuur, bestaande uit hiv-remmers, wordt gedurende een maand ingenomen. PEP voorkomt dat het hiv-virus zich in de cel kan vermenigvuldigen. De geïnfecteerde cel sterft af zonder hiv-deeltjes geproduceerd te hebben. Hoe eerder de PEP-kuur wordt gestart na blootstelling aan hiv, hoe groter de kans is dat hiermee een hiv-infectie wordt voorkomen. Er is geen genezing als hiv zich eenmaal binnen de cel heeft vermenigvuldigd. Een PEP-kuur wordt binnen 4-72 uur gegeven. Na 72 uur is uit onderzoek gebleken dat een PEP-kuur niet meer effectief is.

  Over PEP:

  • PEP is een kuur van een maand bestaande uit hiv-remmers;
  • PEP wordt binnen 72 uur na blootstelling aan hiv gegeven;
  • PEP kan bijwerkingen hebben (zoals hoofdpijn, misselijk, diarree);
  • PEP verkleint de kans op een hiv-infectie.

  Klachten bij hiv-infectie

  Een hiv-infectie verloopt meestal ongemerkt. De meeste mensen hebben dan ook geen klachten in het begin. Sommige mensen krijgen last van griepachtige verschijnselen vlak nadat ze besmet zijn geraakt met hiv. Bijvoorbeeld koorts, opgezette lymfeklieren, keelpijn, huiduitslag, gewichtsverlies, misselijkheid, braken, diarree en gewrichtspijn. Als er hier sprake van is dan noemen we dit een acute hiv-infectie. In deze fase is de patiënt zeer besmettelijk voor anderen en kan gemakkelijk een hiv-infectie doorgeven omdat er veel virus in het bloed aanwezig is. Na de acute fase herstelt de patiënt zich vaak weer. Nu heeft het eigen afweersysteem antistoffen tegen hiv aangemaakt en dringt het virus terug. Het afweersysteem blijft voor een langere tijd in een goede conditie waardoor de patiënt klachtenvrij is. Het virus verspreidt zich op dat moment echter wel en op een gegeven moment ontstaan er ziekteverschijnselen. Hoe snel deze verschijnselen ontstaan is niet te voorspellen. Dat kan heel snel, maar kan ook 10 jaar duren.

  De volgende klachten kunnen optreden bij een hiv-infectie:

  • extreme vermoeidheid;
  • nachtzweten;
  • veel gewichtsverlies in korte tijd zonder duidelijke reden;
  • koorts;
  • diarree die niet weggaat;
  • kortademigheid.

  Vragen & contact

  Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Hiv-behandelcentrum.