Spoedeisende Hulp wordt sneller

Spoedeisende Hulp wordt sneller

Een bezoek aan de Spoedeisende Hulp? Soms betekent dat lang wachten. Zorgpaden brengen hier verandering in.

Wel eens bij de Spoedeisende Hulp (SEH) gezeten voor een kleine wond? Vroeger kon het soms even duren voordat de dokter u kon helpen. Vooral bij een betrekkelijk eenvoudige wond, want mensen met ernstiger letsel krijgen natuurlijk voorrang. Maar nu is er een zorgpad speciaal voor mensen met eenvoudige wonden.

Verbluffend

De resultaten van het zorgpad ‘Wond’ zijn verbluffend. In 2010 verbleven mensen met een eenvoudige wond nog gemiddeld een uur en 12 minuten bij de Spoedeisende Hulp. Twee jaar later konden patiënten na gemiddeld 42 minuten al weer naar huis, een verbetering van de doorlooptijd met 42%.

Direct helpen

Hoe kan het dat u nu sneller wordt geholpen? SEH-arts Michiel Gorzeman legt uit: ‘De triage-verpleegkundige, degene die bepaalt hoe ernstig een patiënt eraan toe is, gaat bij mensen met een eenvoudige wond nu ook beslissen welke behandeling nodig is – bijvoorbeeld lijmen of hechten. Na overleg met de arts voert zij sommige behandelingen direct uit.’

De kunst afkijken

Het klinkt eenvoudig, maar het is baanbrekend, weet dokter Gorzeman. ‘Wereldwijd stoeien SEH-afdelingen met lange wachttijden. Mensen van andere ziekenhuizen komen regelmatig bij het OLVG kijken hoe wij het doen.’ Zelf is hij onlangs nog gevraagd een presentatie over zorgpaden te houden in Denemarken.

Snel naar huis

‘Ik ben blij dat patiënten sneller weer naar huis kunnen door dit zorgpad. Natuurlijk wil je het liefst zo snel mogelijk geholpen worden en daarna weer lekker naar huis.’ Ook de triage-verpleegkundigen zijn tevreden met het zorgpad. Doordat zij meer bevoegdheden hebben, vinden zij hun werk afwisselender en leuker.


Wat is een zorgpad?

Een zorgpad is een efficiënt georganiseerd proces waarbij alle handelingen zijn vastgelegd, zoals bij de behandeling van een eenvoudige wond. SEH heeft ook 6 andere zorgpaden ingevoerd. De tijdswinst van deze zorgpaden wordt nog onderzocht.

Lees meer over de afdeling Spoedeisende Hulp in het OLVG