Amsterdam, vrijdag 23 december 2016

Deze week werd bekend dat lipofilling bij borstreconstructies na borstkanker per 14 december vergoed wordt door zorgverzekeraars. ‘Goed nieuws, waar wij, en veel van onze patiënten al langere tijd op wachtten’ zegt Annekatrien van de Kar, plastisch chirurg OLVG.

Bij lipofilling wordt lichaamseigen vet uit bijvoorbeeld de buik of de dij naar de borst verplaatst voor reconstructiedoeleinden. Op deze manier kunnen deuken, ongelijkheden of ingezakte littekens die zijn ontstaan door een (borst)operatie worden gecorrigeerd. Plastisch chirurg Van der Kar: ‘Het mooie is dat het lichaam een groot deel van het vet omzet in gezond weefsel. De stamcellen in het vet ontwikkelen zich na deze vettransplantatie tot goed doorbloed weefsel. Borsten en littekens worden mede daardoor zachter en soepeler. Ook de kwaliteit van de huid verbetert. En dat is vooral voor vrouwen die huidproblemen ervaren na bijvoorbeeld bestraling een groot voordeel.’

Binnen OLVG hebben alle plastisch chirurgen ruime ervaring met lipofilling, ook wel bekend als Autologe Vet Transplantatie (AFT). ‘Deze techniek is inmiddels bewezen effectief en veilig, en we zien als plastisch chirurgen dat deze ingreep veel minder belastend is dan andere vormen van borstreconstructie’. Patiëntenvereniging Borstkanker Vereniging Nederland en (BVN) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) hebben zich de afgelopen jaren ingezet voor het vergoeden van deze techniek. 

Patiënten met vragen over lipofilling na een borstkankeroperatie kunnen hierover altijd contact opnemen met hun mammacareverleegkundige/casemanager.