Amsterdam, donderdag 1 december 2016

Het aidsmonument Living by Numbers, dat OLVG als één van de hoofdsponsoren mede mogelijk maakt, wordt op donderdag 1 december, Wereld Aids Dag, onthuld door de burgemeester Eberhard van der Laan. Bij de onthulling aan het IJ zullen ook de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel en Louise van Deth, directeur van het Aids Fonds, aanwezig zijn.

OLVG sponsort aidsmonument aan het IJ

Fotograaf: Martien Sleutjes

Kees Brinkman, internist/hiv-behandelaar OLVG, was één van de sprekers tijdens de formele onthulling overdag:

“Living by Numbers zet aan tot terugdenken over het verleden, en vooruitkijken naar de toekomst. Het monument heeft, net als OLVG, een centrale plek gekregen in de stad. Een plek waar je kunt reflecteren hoe het was om aids te hebben; de ziekte was in de jaren tachtig dodelijk. En hoe de toekomst eruit ziet: hiv-patiënten kunnen er een normaal leven op nahouden. Wel rust er nog een taboe op de ziekte, de grootste uitdaging voor de komende tijd is die te doorbreken.”

“OLVG heeft patiënten door de jaren heen in voor- en tegenspoed behandeld. Waar we eerder patiënten begeleidden die aan aids overleden, richten we nu dankzij de goede behandeling onze aandacht vooral op het normaliseren van het leven met hiv, met een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Een optimistische ontwikkeling die met Living by Numbers wordt gesymboliseerd. Voor OLVG was het dan ook een logische keus om de komst van dit monument te steunen.”  

Het aidsmonument heeft een vaste plek langs het IJ tussen Centraal Station en Muziekgebouw. Het kunstwerk Living by Numbers is een metershoog telraam en telt symbolisch af naar het jaar 2030, het streefjaar waarin de aidsepidemie de wereld uit zou moeten zijn. Het is een baken van hoop en steun voor iedereen die met hiv leeft en direct of indirect met de ziekte te maken heeft. Daarnaast is het monument vooral ook een eerbetoon aan mensen die aan aids zijn gestorven.

Het initiatief voor het monument komt van de Stichting NAMENproject Nederland. Aids Fonds, OLVG, RELX Group en ViiV Healthcare zijn hoofdsponsoren van het monument. Daarnaast is Living by Numbers te danken aan bijdragen van de kunstfondsen Amsterdams Fonds voor de Kunst, Art of Impact en Zabawas, vele sponsoren en een crowdfundings-actie onder het publiek.

Expositie

Het monument wordt ’s avonds ingewijd met onder andere de Amsterdamse wethouder Eric van den Burg. Hij opent om 19.30 uur de expositie Living by Numbers in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Meer informatie over het programma is te vinden op de officiële website van het aidsmonument.

HIv-behandelcentrum OLVG

OLVG heeft het grootste Hiv-behandelcentrum van Nederland, met meer dan 3.000 patiënten.  Eind oktober is OLVG in het kader van value based health care gestart met een vragenlijstprogramma waarmee hiv-patiënt en hiv-arts meer zicht krijgen op de complete gezondheidssituatie van de patiënt. Doel is meer mogelijkheden te creëren om – indien nodig – tijdig bij te sturen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarnaast biedt OLVG nog tot en met 2 december een gratis hiv-sneltest aan en op woensdag 14 december een avond speciaal voor vrouwen met hiv.