Amsterdam, donderdag 24 december 2015

Artis schakelde een cardioloog en een radioloog van OLVG in voor een niet-alledaags onderzoek. Chimpansee Saphira was al een week niet in orde.

Er komt een aap bij de dokter…

Cardioloog Robert Riezebos (l): ‘Ook mensapen kunnen lijden aan ziekten als aderverkalking, hartfalen en suikerziekte.’

Foto Artis, Edwin Butter

Als mensen zich anders gedragen, is dat vaak een teken dat ze ziek zijn. Bij apen is dat ook zo. Dus toen dierenarts Martine van Zijll Langhout merkte dat chimpansee Saphira al een week niet in orde was, schakelde ze de specialisten van OLVG in.‘Saphira had een gezwollen buik, sliep veel en at weinig. Ik wilde dat ze goed werd onderzocht om te weten wat er aan de hand was, en om ernstige problemen zoals een blindedarmontsteking op tijd op te sporen.’

Verminderde pompfunctie

Cardioloog Riezebos constateerde na het onderzoek dat er niets ernstigs aan de hand was met het hart van Saphira. ‘We brachten haar in slaap en bekeken het hart met behulp van echografie. De pompfunctie van het hart was wat verminderd, maar dat is een tijdelijk gevolg van de narcose. Verder zag ik dat één hartklep een beetje lekt, maar die afwijking is niet groot. Dat komt bij mensen ook best vaak voor, zonder dat ze er last van hebben.’ Radioloog Victor van der Hulst bekeek de buikholte en vond geen bijzonderheden. Ook in het bloed waren geen grote afwijkingen te zien. De chimpansee lijdt dus niet aan een ernstige ziekte.

Hartaandoeningen bij mensapen

Inmiddels lijkt Saphira weer behoorlijk hersteld. Ze is weer levendig, actief en eet goed. De chimpansee is geen uitzondering voor specialisten van OLVG; ze werken al jaren samen met Artis. Riezebos: ‘Ook mensapen kunnen lijden aan ziekten als aderverkalking, hartfalen en suikerziekte. De kennis die wij daarvan hebben, kan nuttig zijn bij het maken van een diagnose bij een zieke chimpansee of gorilla.