Amsterdam, vrijdag 9 december 2016

In de week rond Wereld Aids Dag bood OLVG gratis hiv-sneltesten aan. Wie zich zorgen maakte, kon zich anoniem laten testen en kreeg binnen een kwartier de uitslag. 150 mensen maakten hiervan gebruik, en de uitslagen van alle 150 tests waren negatief. Iedereen kon dus gerustgesteld naar huis.

150 mensen negatief getest op hiv in OLVG

Fotograaf: Martien Sleutjes

Er werden 80 vrouwen en 70 mannen getest. Een reden dat iets meer vrouwen dan mannen voor deze gratis sneltest kiezen, is mogelijk dat deze vrouwen vaak geen risicogroep vormen om met hiv besmet te raken en daarom niet altijd via de huisarts voor een test in aanmerking komen. Komende week, woensdag 14 december, biedt OLVG een bijeenkomst speciaal voor vrouwen met hiv.

Hoewel alle uitslagen van de gratis hiv-sneltest in OLVG negatief waren, krijgen iedere week 20 mensen in Nederland de diagnose hiv. Op Wereld Aids Dag, 1 december, werd aan De Ruyterkade in Amsterdam het AIDSmonument onthuld. Een monument dat steun biedt aan wie leeft met hiv en aftelt naar het moment dat aids de wereld uit is en er geen nieuwe hiv-infecties meer bijkomen. OLVG is één van de hoofdsponsoren van dit monument.